Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 June

  Åskväder orsakade nya skogsbränder

  Åskvädret som drog in på söndagen orsakade flera nya skogsbränder genom blixtnedslag. På måndagen rapporterades dock att de flesta bränder nu var under kontroll.

   Piloterna från Västerdalarnas flygklubb; Sofia Jonsson, Johan Gustafsson och Karl Andersson, upptäckte branden söder om Kristinehamn och larmade. Så här såg det ut i brandområdet när de flög över i söndags.
  Piloterna från Västerdalarnas flygklubb; Sofia Jonsson, Johan Gustafsson och Karl Andersson, upptäckte branden söder om Kristinehamn och larmade. Så här såg det ut i brandområdet när de flög över i söndags. FOTO: Västerdalarans flygklubb

  Det brann på många håll under helgen, inte minst efter söndagens åskoväder rapporterar flera medier. Enbart i Dalarna bekämpade brandmän sju skogsbränder i Björboområdet och först på måndagsmorgonen var den sista branden under kontroll.

  – Det har varit ett riktigt tufft släckningsarbete, säger insatsledaren Magnus Jonsson vid Räddningstjänsten Dala Mitt till Dalarnas Tidning.

  Totalt kämpade ett 50-tal brandmän från sju stationer under söndagen och natten med släckningsarbetet.

  Även vid Högholma hade man fått branden under kontroll även om det fortfarande brann i området. Där fick brandpersonalen hjälp av helikoptrar som vattenbombade branden.

  Utanför Örnsköldsvik spred sig en brand snabbt men ett 20-tal brandmän bekämpade elden och hade efter ett par timmar fått branden under kontroll. Cirka 6 000 kvadratmeter brändes av.

  Lada brann efter blixtnedslag

  I Gävleborgs län orsakade också blixtnedslag ett antal bränder. Bland annat brann en lada i Järbo ner.

  I Åsele i Västerbottens eldhärjades cirka en hektar mark.

  I Västmanland avslutades släckningsarbetet kring bränderna utanför Sala under lördagen.

  LÄS OCKSÅ: Kvinna häktad misstänkt för att ha anlagt brand i Sala

  I Tierp brann ett cirka tre hektar stort skogsområde. På söndagskvällen uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll.

  Alla tre större bränder i Värmland; Björneborg, Tolita utanför Kil och Edsvalla, var under kontroll på måndagsmorgonen. Det brann och blossade fortfarande upp en del men räddningsmanskapet hade lite nytta av regnet.

  Privatflygare larmade

  Branden Björneborg upptäcktes av privatflygare från Västerdalarnas flygklubb. Tre av klubbens medlemmar; upptäckte och rapporterade branden.

  Det italienska brandflyget anlände under söndagen till Örebro men kallades inte ut under söndagen till branden i Björneborg:

  – Vi har inget behov för tillfället eftersom vi har kontroll på det här. Det brinner inte på det sättet, utan det är småflammor här och var och mest rök, säger Mattias Långström på Bergslagens räddningstjänst, till Ekot.

  LÄS OCKSÅ: Allt fler nödrop i torkans spår

  Till toppen