Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 maj 2018

  Artskyddsförordningen ses över

  Regeringen tillsätter en utredare för att se över artskyddsförordningen.

  "Alla förlorar på den otydlighet som finns i dag", säger miljöminister Karolina Skog.

   "Alla är förlorare på den otydlighet som finns i dag", säger miljöminister Karolina Skog som nu tillsätter en utredning av artskyddsförordningen.
  "Alla är förlorare på den otydlighet som finns i dag", säger miljöminister Karolina Skog som nu tillsätter en utredning av artskyddsförordningen. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Artskyddsförordningen har fått debattens vågor att gå höga de senaste åren. Otydligheter i lagstiftningen har lett till att flera ärenden rörande skogsbruk kontra miljöhänsyn fått prövas i domstol. Det har bland annat gällt svampen bombmurkla, lavskrikor och tjädrar som gjort att markägare stoppats från att avverka sin skog.

  Begärt översyn

  Redan 2016 begärde både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket att artskyddsförordningen skulle se över för att säkerställa att den är ”tillämpbar, effektiv och rättssäker”, men regeringen har tidigare gett otydliga och ibland motstridiga svar på frågan.

  Men nu säger alltså miljöminister Karolina Skog att det ska bli en översyn av artskyddsreglerna och tillsätter en utredare med direktiv att se över artskyddsförordningen, skriver Sveriges Radio.

  Tydligt regelverk

  ”Som miljöminister vill jag ju självklart att den markägare som sköter sin skog på ett sätt som bevarar hotade arter ska kunna kombinera det med god ekonomi i sin näringsverksamhet. Grunden för att det ska vara möjligt är att regelverket är tydligt och förutsägbart”, säger miljöminister Karolina Skog till Sveriges Radio.

  Alla förlorar

  ”Alla är förlorare på den otydlighet som finns i dag. Oavsett om man tittar på frågan från markägar- eller naturvårdsperspektiv. Jag tror det är en anledning till att vi har ett högt tonläge i debatten”, säger Karolina Skog.

  Utredningen kommer dock inte att bli klar före valet i höst.

  LÄS OCKSÅ: Utskott: Se över skogsskyddetLÄS OCKSÅ: Skogsfrågorna i malpåse

  Relaterade artiklar

  Till toppen