Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 november

  Coronapandemin inget hinder för lyckad jakt

  Många serviceföretag har haft ett tufft år på grund av covid-19. Men när Peter Johansson som arrangerar jakter i Skåne summerar året är han nöjd – jaktkunderna har kommit ändå.

   Peter Johansson drev tidigare ett åkeri med sin far. Han började med att fotografera och filma jakter åt olika uppdragsgivare men nu arbetar han heltid med att arrangera jakter på de marker han arrenderar.
  Peter Johansson drev tidigare ett åkeri med sin far. Han började med att fotografera och filma jakter åt olika uppdragsgivare men nu arbetar han heltid med att arrangera jakter på de marker han arrenderar. FOTO: Anahita Arai

  I nordvästra Skåne arrenderar Peter Johansson 600 hektar jaktmark och 500 hektar med bara bockjakt. Från jaktstugan i hjorthägnet syns höstens vackra färger spegla sig i sjön och det är lätt att förstå att jaktkunderna som bor i stugan gärna återkommer år efter år.

  Det är femte året som Peter Johansson arrenderar marken. Han vill inte att vi skriver exakt var vi befinner oss, av rädsla för intrång från aktivister.

  – Du kan säga att vi är i nordvästra Skåne. För någon vecka sedan publicerade en person av misstag att det skulle vara jakt lite längre bort och de hade två poliser på plats under hela jakten, säger Peter Johansson.

   Peter Johansson har alltid tillbringat mycket tid i skogen. Handelsbolaget han tidigare hade med sin far med inriktning på åkeri driver han nu med sin fru och huvudsysslan är nu viltförvaltning.
  Peter Johansson har alltid tillbringat mycket tid i skogen. Handelsbolaget han tidigare hade med sin far med inriktning på åkeri driver han nu med sin fru och huvudsysslan är nu viltförvaltning. FOTO: Anahita Arai

  Bock-, klöv-, småvilts- och fågeljakt

  I hägnet på 55 hektar finns det cirka 60 dovhjortar och ett 20-tal mufflonfår. Kunderna kommer hit och skjuter ett djur och tar med sig köttet hem.

   Det har varit ett bra år säger Peter Johansson – trots covid-19. Året startade trögt men tack vare hemestrande svenska jägare blev det en bra beläggning i år.
  Det har varit ett bra år säger Peter Johansson – trots covid-19. Året startade trögt men tack vare hemestrande svenska jägare blev det en bra beläggning i år. FOTO: Anahita Arai

  På markerna intill erbjuder han bockjakt, klövjakt, småviltsjakt och fågeljakt.

  Peter Johansson drev tidigare ett åkeri tillsammans med sin far. Att vara företagare i besöksnäringen hade han däremot ingen tidigare erfarenhet av innan han startade jaktverksamheten, utan är självlärd.

  – Jag och min fru har låga omkostnader och jag tar inte ut så hög lön. Tack vare det kan vi leva det här livet, säger Peter Johansson.

  Säsongen har varit bra trots covid-19. Men det var inte helt lätt att planera verksamheten.

  – Jag vill lägga min plan för året tidigt så att jag vet vilka djur som kan skjutas av. Viltförvaltning är jätteviktigt och jag jobbar hårt för den biologiska mångfalden på markerna, säger Peter Johansson.

   För kunderna är helhetsupplevelsen viktig. Allt kött som serveras har skjutits på markerna och det är Peter Johanssons mamma som står framför spisen och lagar maten. I år blev det inga bufféer för att minska risken att någon smittas med covid-19.
  För kunderna är helhetsupplevelsen viktig. Allt kött som serveras har skjutits på markerna och det är Peter Johanssons mamma som står framför spisen och lagar maten. I år blev det inga bufféer för att minska risken att någon smittas med covid-19. FOTO: Anahita Arai

  I våras var det svårt för de utländska kunderna att bestämma sig och boka jaktresor till Sverige. De visste inte om gränserna skulle vara öppna och därmed om de skulle kunna åka, men med facit i hand kom en hel del tyskar.

  – Det var svårt att få kunderna att betala bokningsavgiften i våras, säger Peter Johansson, som lovade kunderna att de fick använda bokningsavgiften nästa år om de inte kunde komma i år.

  Slutet på jaktsäsongen

  De avhopp från Danmark och Tyskland som ändå gjordes fylldes nästan helt upp av svenska jägare som inte kunde eller ville resa utomlands på jaktresor. Tack vare de svenska kunderna blev årets beläggning bra.

   Varje år sätter Peter Johansson ut änder i sjöarna. Men det är viktigt att det inte blir för mycket fåglar så att strandkanterna slits. Kvalitet framför kvantitet är strategin som han har valt när det gäller jakten.
  Varje år sätter Peter Johansson ut änder i sjöarna. Men det är viktigt att det inte blir för mycket fåglar så att strandkanterna slits. Kvalitet framför kvantitet är strategin som han har valt när det gäller jakten. FOTO: Anahita Arai

  Säsongen är i princip slut när ATL besöker Peter Johansson. Till de två sista jakterna har hundförare och andra som har hjälpt till under hösten bjudits in som tack för hjälpen.

  Näst sista jakten för hösten är en småvilts- och andjakt. Skyttarna är fyllda med förväntan och hundförarna lite oroliga för att de är någon hund kort. Peter Johansson ger tydliga instruktioner. Vi får bara gå på de markerade stigarna, det är mycket mossa och blött. Trampar du fel sjunker du ner.

   Många hundförare tar semester för att vara med på jakterna. Som tack för hjälpen bjuds de in som skyttar de två sista jakterna.
  Många hundförare tar semester för att vara med på jakterna. Som tack för hjälpen bjuds de in som skyttar de två sista jakterna. FOTO: Anahita Arai

  Det märks att säsongen går mot sitt slut, änderna i sjön är färre och en jaktgolden arbetar intensivt vid mossen för att hitta sina två änder. Efter en dryg kvart beger vi oss lite längre bort till nästa sjö där det finns fler änder. Peter Johansson har geväret på axeln i dag och jakthornet i fickan som vanligt.

  – Jag hinner inte skjuta själv när jag har betalande kunder här, men i dag går det bra, säger han nöjt.

  Munka-Ljungby LBT Skog & Vilt

  Bolagsform: Handelsbolag.

  Ägare: Peter och Åsa Johansson.

  Verksamhet: Viltförvaltning, åkeri och konsulttjänster.

  Antal anställda: 1.

  Omsättning: Cirka 500 000 kronor.

  Resultat: Vill ej uppge.

  Areal: 600 hektar jaktmark och 500 hektar med endast bockjakt.

   Peter Johansson har alltid tillbringat mycket tid i skogen. Handelsbolaget han tidigare hade med sin far med inriktning på åkeri driver han nu med sin fru och huvudsysslan är nu viltförvaltning.
  Peter Johansson har alltid tillbringat mycket tid i skogen. Handelsbolaget han tidigare hade med sin far med inriktning på åkeri driver han nu med sin fru och huvudsysslan är nu viltförvaltning. FOTO: Anahita Arai

  Företagaren

  Peter Johansson är delägare i Munka-Ljungby LBT Skog & Vilt som arrangerar jakter i nordvästra Skåne.

  3 tips

  Peter Johanssons tips om att driva företag i besöksnäringen i coronatider:

  • Få kunderna att betala bokningsavgift tidigt så att du kan planera din verksamhet.

  • Erbjud kunder som inte kan komma på grund av coronarelaterade restriktioner att utnyttja bokningsavgiften nästa år.

  • Om utländska kunder avbokar: Försök hitta svenska kunder som hemestrar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen