Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 juni 2018

  Gödselsuccé får granulatfabrik att växa

  Försök att gödsla skogsplantor med aminosyrorna arginin och lysin visar mycket lovande resultat. Nu håller företaget Arevo som står bakom gödselprodukten Argrow granulat på att utveckla tillverkningen och planerar för att skala upp anläggningen i Umeå.

  ATL har tidigare skrivit om att Torgny Näsholm i år tilldelats Marcus Wallenbergpriset för sin forskning kring träds näringsupptag av framför allt kväve. Näsholms forskning visar bland annat att små plantor som får tillskott av aminosyrorna arginin och lysin utvecklar ett kraftigare rotsystem än plantor som gödslas med mineralgödsel.

   Under 2017 testade Norra Skogsägarna Argrow granulat vid två försökslokaler i Västerbotten, Kågedalen och Ånäset. Det här är en ogödslad referensplanta. Bilden är tagen i juni 2018, 1,5 år efter planteringen.
  Under 2017 testade Norra Skogsägarna Argrow granulat vid två försökslokaler i Västerbotten, Kågedalen och Ånäset. Det här är en ogödslad referensplanta. Bilden är tagen i juni 2018, 1,5 år efter planteringen. FOTO: Jonas Öhlund
   En gödslad planta från Norra Skogsägarnas försök, fotograferad i juni i år, 1,5 år efter plantering.
  En gödslad planta från Norra Skogsägarnas försök, fotograferad i juni i år, 1,5 år efter plantering. FOTO: Jonas Öhlund

  Torgny Näsholm är även VD för företaget Arevo som ska kommersialisera arginingödslet som går under namnet Argrow granulat. Arevo har byggt en anläggning i Umeå där argininråvaran kristalliseras, mals och granuleras till små kulor. Planteringsprocessen är den samma som traditionell manuell plantering men utförs med planteringsrör försedda med automatiska doserare. En flaska med granulat skruvas fast på planteringsrörets doserare och när plantan sätts i jorden frigörs automatiskt en dos gödsel som lägger sig runt rotklumpen. Varje flaska granulat räcker till 500 doser.

  Se plantören Zakario Ahmed använda Argrow granulat vid plantering på Jokkmokks allmänning.

  – Förra året satte vi 20 000 plantor, i år blir det närmare 600 000 plantor. Jag tror att vi har kapacitet att producera gödsel som räcker till 10 miljoner plantor inom ett år, säger Torgny Näsholm som förklarar att Arevo skissat på olika varianter för att skala upp produktionen.

   Här är en jämförelse från Norra Skogsägarnas försök i Kågedalen där skillnaden mellan ogödslade plantor (till vänster med gröna pinnar) och gödslade plantor (till höger med röda pinnar) syns tydligt. Skillnaden jämfört med ogödslade plantor kvarstår och ökar andra sommaren efter plantering.
  Här är en jämförelse från Norra Skogsägarnas försök i Kågedalen där skillnaden mellan ogödslade plantor (till vänster med gröna pinnar) och gödslade plantor (till höger med röda pinnar) syns tydligt. Skillnaden jämfört med ogödslade plantor kvarstår och ökar andra sommaren efter plantering. FOTO: Jonas Öhlund

  Skogsjättar testar plantgödsling

  Bland de företag som sätter ut årets 600 000 plantor med Argrow granulat återfinns Holmen, SCA, Norra Skogsägarna, Sveaskog, Mellanskog, Bergvik, Statens Fastighetsverk, allmänningarna i Pajala och Jokkmokk samt Metsähallitus och Tornator i Finland.

  – 2019 kan vi med nuvarande system producera granulat för upp till 10 miljoner plantor, men om intresset för Argrow granulat fortsätter att öka kommer vi att bygga ut vår anläggning. Just nu håller vi på att optimera produktionsprocessen och får vi signaler i tid från våra kunder så vi klarar att möta deras efterfrågan, säger Torgny Näsholm.

   Plantering vid Jokkmokks allmänning. Granulatet sitter i flaskan på planteringsröret.
  Plantering vid Jokkmokks allmänning. Granulatet sitter i flaskan på planteringsröret. FOTO: Jonas Öhlund

  I augusti och september är det dags för den första inventeringen för att se hur det gått för de plantor som sätts i år. Torgny Näsholm är inte så oroad över den torra inledningen på växtsäsongen.

  – Jag tycker att det är bra att plantorna sätts på prov rejält. Något år har det också varit väldigt blött och vi vill ju veta hur de gödslade plantorna reagerar på olika väderförhållanden. Hittills har det sett väldigt bra ut för de plantor vi har satt 2016 och 2017 både gällande tillväxt och överlevnad. Vi tror att effekterna av gödslingen kommer att vara synliga i minst tre år. Gödslet ger plantorna ett bättre rotsystem och snabbare etablering och det i sin tur ger en slags ränta på ränta-effekt. Att tidigt få bättre rötter hjälper plantan att även ta upp mer vatten och kväve från marken, vilket gör att den växer snabbare och klarar torka bättre. Det är inte bara de enskilda plantornas etablering och tillväxt som förbättras med Argrow granulat. Beståndet som helhet utvecklas jämnare då plantor som hamnat på en sämre planteringspunkt växer och utvecklas bra, säger han.

   Plantering för Holmen Skog. Att plantera med Argrow granulat görs precis på samma sätt som vid traditionell plantering. Gödslet doseras automatiskt när plantören trampar på pedalen.
  Plantering för Holmen Skog. Att plantera med Argrow granulat görs precis på samma sätt som vid traditionell plantering. Gödslet doseras automatiskt när plantören trampar på pedalen. FOTO: Jonas Öhlund

  Torgny Näsholms kollega på Arevo, Jonas Öhlund, förklarar att i dagsläget används Argrow granulat bara vid själva planteringen av skogsplantor.

  – Holmen använder flytande Argrow på plantskolorna, det är en annan produkt som också är baserad på aminosyran arginin. Vi har ännu inte kommit så långt att testa Argrow inom jordbruket, men vi söker efter lämpliga marknader där snabbare etablering och rottillväxt är viktigt, säger han.

   Så här ser det ut när plantan kommit i jorden tillsammans med gödseldosen. Merparten av gödslekornen lägger sig i utkanten av planteringsgropen vilket är optimalt för god rotutveckling och snabb plantetablering.
  Så här ser det ut när plantan kommit i jorden tillsammans med gödseldosen. Merparten av gödslekornen lägger sig i utkanten av planteringsgropen vilket är optimalt för god rotutveckling och snabb plantetablering. FOTO: Jonas Öhlund

  Testar nytt planteringsrör för såddplatta

  Arevo arbetar också med en annan produkt, såddplattan Seedpad som består av ett vattenabsorberande substrat som innehåller arginingödsel och ett förädlat tallfrö på undersidan. Idén med Seedpad är att skapa bättre fuktförhållanden för fröet och på så sätt öka grobarheten jämfört med normal sådd.

  – Vi har tagit hjälp av Luleå tekniska universitet för att utveckla en ny version av planteringsrör, som vi nu håller på att testa. Våra såddplattor tillverkas i en prototypanläggning i Tyskland och svårigheten har varit att det varit lite för stor variation på plattorna för att de ska passa i planteringsröret, säger Torgny Näsholm.

  Han tror att det kan dröja ytterligare ett till två år innan Arevo har ett nytt manuellt planteringsrör för Seedpad.

  – Vi har tänkt att mekanisera det här, men vi hoppas att vi ska kunna använda samma mekanism som i röret även till en markberedare. Just nu funderar vi på hur vi ska prioritera våra satsningar. Våra försök med Argrow granulat har gått så bra att vi satsar mer på det i dagsläget. I det här fallet har marknaden och efterfrågan fått styra, säger Torgny Näsholm som säger att beslutet om hur granulatfabriken i Umeå ska utvecklas troligen kommer att vara klart i september.

  LÄS MER: Skogens Nobelpris för forskning om näringsupptagLÄS MER: Gödning i såplatta ska ge skjuts åt rötter

  Relaterade artiklar

  Till toppen