Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 oktober 2019

  Hälsotrend banar väg för export av björksav

  Kaitsor, Finland.

  Företaget Arctic Birch tar björksav och sprängticka från Finland till marknader i Asien, Nordamerika och Europa. Men det krävs ekocertifierad skog för att kunna leverera råvara.

   Så här ser resultatet ut när björksaven tappats på flaska.
  Så här ser resultatet ut när björksaven tappats på flaska. FOTO: Arctic Birch

  Det ekar ganska tomt i lokalerna hos Arctic Birch i byn Kaitsor i Österbotten i Finland. Hösten är inte högsäsong för företaget som säljer björksav från finländska skogar till hälso- och kvalitetsmedvetna konsumenter i Italien, Vietnam och USA.

  – April är den intensiva månaden. Då hade vi 24 personer som jobbade här i två skift, säger Samuel Granholm när han tar emot ATL.

  Totalt tog företaget i våras emot 450 000 liter björksav, och denna finns nu i stora vätskesäckar i lagret. Största delen är såld innan saven ens tappas ur trädet.

  – Ska du ta in en halv miljon liter sav så måste du veta att någon köper, säger Samuel Granholm.

  Skogsägarna får drygt 3 kronor per liter björksav och Roger Granholm har varit leverantör i 13-14 år.

  – Det varierar stort hur mycket jag tappar och levererar, det beror på hur mycket de vill ha. Men mellan 10 000 och 30 000 liter. Här i Finland är det skattefritt så det blir en bra extra inkomst, säger Roger Granholm.

   Samuel Granholm bland vätskesäckarna på lagret. Numret på säcken står för en kund.
  Samuel Granholm bland vätskesäckarna på lagret. Numret på säcken står för en kund. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Dyrbara droppar

  När björksaven sedan säljs i en förpackning på ett par deciliter i USA kostar den drygt 20 kronor. Här finns alltså pengar att tjäna, men processen dit är lång.

  Insamlandet av saven sker under en treveckorsperiod och det är bråttom att lämna in saven sedan den tappats från trädet.

  Sav har en naturlig hållbarhet på några dagar, men en båtresa till Asien tar åtta veckor.

  – Efter att vi har behandlat den har saven en hållbarhet på ett år och åtta månader, säger Samuel Granholm.

  Arctic Birch har jobbat mycket med sin behandlingsprocess och Samuel Granholm är hemlighetsfull om vad som egentligen händer med saven inne på Valios gamla ysteri, vars lokaler Arctic Birch köpte 2016 sedan det lagts ner.

  – Nu visar jag inte mer, säger han och stänger dörren till lagret.

  Krävs certifikat

  Arctic Birch satsar på att profilera att drycken är av hög kvalitet och då måste skogen vara ekocertifierad. Det innebär att skogen inte får ha gödslats de senaste tre åren, där får inte heller ha skett någon stubbehandling mot röta eller ha släppts ut några gifter på marken. Det krävs således en hel del pappersarbete innan Livsmedelsverket i Finland ger ekotillståndet.

   Roger Granholm är en av skogsägarna som har avtal med Arctic Birch. Här tappar han björksav på våren.
  Roger Granholm är en av skogsägarna som har avtal med Arctic Birch. Här tappar han björksav på våren. FOTO: Arctic Birch

  Samuel Granholm har drivit företag inom livsmedelsbranschen sedan 1989 och det var tack vare sina kontakter samt den utrustning han redan hade, som gjorde att han tillsammans med kompanjonen Kim Finne kunde satsa på exporten av björksav.

  Men han nöjer sig inte med det. Han ser fler möjligheter till mer eller mindre nya produkter från den finländska skogen och tar fram en liten ask, stor som en snusdosa, och bjuder på malen sprängticka. Det är också en produkt från företaget och marknaden är Asien, USA, Kanada och Europa.

  I Österbotten ordnar Skogscentralen, som är Finlands motsvarighet till Skogsstyrelsen, informationsträffar för de skogsägare som vill lära sig ympa in svampen på björkar i sin skog.

  – Jag ympade in svampen för tre år sedan och om ett par år kan jag nog skörda, säger Roger Granholm.

  Arctic Birch

  Ägare: RTC Granholms, Arktic Food samt Kim Finne

  Investeringar: 2016 köptes det gamla ysteriet i Kaitsor av Valio.

  Avtal: med 125 skogsägare som tillsammans äger 3500 hektar ekocertifierad skog.

  Omsättning 2018: 1,2 miljoner euro (motsvarande 12,3 miljoner kronor)

  Resultat 2018: 49 000 euro (motsvarande drygt 500 000 kronor)

  Antal anställda: 24 under högsäsongen i april månad

  Källa: Arctic Birch, finder.fi

  Björksav och sprängticka

  • Björksav används som dryck men också inom kosmetikabranschen. Innehåller mest vatten, men också kalium, frukt- och druvsocker och aminosyror.

  • Sprängticka är en svamp som växer på björk och som säljs för tusen kronor i hälsokostaffärer. Anses nyttig för människor att äta, bland annat gör man te på den.

  Källa: Skogssverige, Wikipedia

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen