Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 juni 2019

  Arbete för ökad tillväxt i skogen försenas

  Samverkansprocessen om förslag för ökad tillväxt i skogen behöver mer tid. Konkreta förslag kan dröja till slutet av året, meddelar Skogsstyrelsen.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: David Larsson

  2016 startade Skogsstyrelsen samverkansprocessen för skogsproduktion. Syftet är att presentera konkreta förslag på hur tillväxten i skogen kan öka inom ramen för ett hållbart och varierat skogsbruk.

  I slutet av 2018 skickades en rapport med förslag ut på remiss och målet var att den slutgiltiga rapporten skulle vara klar i mars/april i år. Men nu meddelar Skogsstyrelsen att rapporten kommer dröja till slutet av året.

  Olika uppfattningar

  ”Vi har under våren justerat och kompletterat rapporten efter remissen och vi har kommit långt i arbetet. Då många frågor är komplexa och det fortfarande finns olika uppfattningar om hur vi ska se på till exempel dikesrensning, gödsling och främmande trädslag behövs mer tid”, säger Carl Appelqvist, projektledare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

  Bakom intresset för ökad tillväxt ligger bedömningen att råvara från skogen har en nyckelroll för minskat fossilberoende. Skogsstyrelsen kommer också att be forskare granska några av förslagen och bedöma kunskapsläget när det gäller att utföra de föreslagna åtgärderna, så att de ryms inom ramen för ett hållbart och varierat skogsbruk.

   Tillväxttillskott. Hybridasp växer bra och kan vara ett sätt att öka produktionen i skogen. På bilden slutavverkning av ett 27-årigt bestånd i Värmland.
  Tillväxttillskott. Hybridasp växer bra och kan vara ett sätt att öka produktionen i skogen. På bilden slutavverkning av ett 27-årigt bestånd i Värmland. FOTO: Mats P. Ostelius

  Relaterade artiklar

  Till toppen