Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 maj

  Apple-träd ska göra företaget koldioxidneutralt

  Apple startar en fond för att göra företaget koldioxidneutralt, bland annat genom trädplantering.

   Äpplet faller inte långt från trädet, brukar det heta, men nu vill Apple klimatkompensera för sin verksamhet genom att själva plantera träd.
  Äpplet faller inte långt från trädet, brukar det heta, men nu vill Apple klimatkompensera för sin verksamhet genom att själva plantera träd. FOTO: Mostphotos

  Tillsammans med miljöorganisationen Conservation International och investmentbanken Goldman Sachs startar Apple en fond för att ta bort koldioxid ur atmosfären. Även om Apple själva gjort sig kända för högteknologiska produkter kommer de använda en äldre teknik för att öka koldioxidupptaget, nämligen trädplantering.

  ”Naturen ger några av de bästa verktygen för att ta bort kol ur atmosfären. Skogar, våtmarker och ängsmark tar upp kol från atmosfären och lagrar det permanent i jorden, sina rötter och grenar”, säger Lisa Jackson, chef för miljö, policy och sociala initiativ hos Apple, i ett pressmeddelande.

  Satsar 1,7 miljarder

  Fonden på 200 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor, är en del av Apples arbete med att göra företaget koldioxidneutralt till 2030. Genom att bland annat återbeskoga savannområden i Kenya är målet med fonden att permanent lagra in minst 1 miljon ton koldioxid per år från atmosfären.

  Apple skulle i så fall nå en inlagring motsvarande 0,6 procent av den koldioxid som varje år tas upp av skogen i Sverige. Det totala koldioxidupptaget i svensk skog beräknas i en rapport från Skogforsk till 170 miljoner ton koldioxid per år, bland annat tack vare plantering av drygt 370 miljoner skogsplantor om året. Men inga träd lever för evigt, och borträknat årlig avverkning återstår motsvarande 35 miljoner ton koldioxid per år som lagras in i Sveriges ökande skogsförråd.

  Hur stora utsläpp av koldioxid som användningen av Apples produkter ger upphov till framgår inte av pressmeddelandet, men det beror naturligtvis också på hur energin som driver dem produceras.

  Apple hade under fjolåret en omsättning på 274,5 miljarder dollar, eller motsvarande 52 procent av Sveriges BNP 2019.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen