Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 februari 2019

  Inga besked – åtta månader efter branden

  Skogsägaren Jan Oscarsson har fortfarande inte fått besked om kompensation efter storbranden utanför Kristdala i somras.

  – Det är för dåligt helt enkelt, säger han.

   Delar av Jan Oscarssons skog förstördes av branden förra sommaren.
  Delar av Jan Oscarssons skog förstördes av branden förra sommaren. FOTO: Fredrik Loberg

  Vid månadsskiftet juni/juli 2018 utbröt en stor och mycket svårsläckt brand i Mellingerum i Oskarshamns kommun. Cirka 6,5 hektar av Jan Oscarssons skog eldhärjades. Elden spred sig snabbt i de snustorra markerna, långt ifrån närmaste vattendrag, och omfattade efter bara några timmar cirka tio hektar.

  50 brandmän och ett 20-tal personer från hemvärnet i Kalmar län deltog i ett intensivt släckningsarbete i flera dagar. Lågorna vattenbombades från en helikopter. Även traktens lantbrukare gjorde stora insatser för att branden inte skulle sprida sig ytterligare. Det tog mindre än två timmar tills sex traktorekipage med vattenfyllda tunnor stod uppradade på en åker närmast brandplatsen. Till slut kunde branden släckas.

   Så här såg det ut i inledningsskedet av branden utanför Kristdala förra sommaren.
  Så här såg det ut i inledningsskedet av branden utanför Kristdala förra sommaren. FOTO: Frivilliga Flygkåren

  ”Ser ganska sorgligt ut”

  78-årige Jan Oscarsson drabbades hårdast. ATL träffade honom i september förra året i Mellingerum.

  – Jag vill helst inte röra mig nära skogen där det brunnit, förklarade han då.

  – Titta bara här på alla de stackars björkarna, som under veckorna efter branden har vikt ner sig. Deras ytliga rötter skadades av brand, och så fort det kommer en vindpust far de omkull. Det ser ganska sorgligt ut.

  Sedan dess har ytterligare fyra månader passerat. I slutet av januari och början av februari 2019 föll några decimeter tung snö över Mellingerum. Ett antal träd och grenar som försvagades av sommarens brand har fått ge vika.

   Lantbrukare från trakten hjälpte till att frakta vatten.
  Lantbrukare från trakten hjälpte till att frakta vatten. FOTO: Fredrik Loberg

  Ingen uppgörelse klar

  – Det ser för jävligt ut i min skog, betydligt värre än före vintern, berättar Jan Oscarsson.

  – Nu har nästan alla björkar, och många stora träd, fallit. Bland annat ett antal 20-åriga tallar.

  Ännu har inte han fått besked om kompensation från vare sig försäkringsbolag eller Skogsstyrelsen till följd av förra sommarens skogsbrand. Han har nyligen fått indikationer på att ett sågverk kan tänka sig att köpa det skadade virket. I skrivande stund har ingen sådan affärsuppgörelse undertecknats.

  Enligt räddningstjänsten orsakades branden av gnistbildningar från en markberedare, som utförde arbeten på ett hygge på Jan Oscarssons grannes marker. Länsstyrelsen i Kalmar län hade, med anledning av den extrema torkan, sedan flera veckor tillbaka vädjat om begränsade insatser i skog och mark.

   När branden rasade i somras deltog, förutom räddningstjänstens personal, både hemvärnet och lantbrukare i släckningsarbetet.
  När branden rasade i somras deltog, förutom räddningstjänstens personal, både hemvärnet och lantbrukare i släckningsarbetet. FOTO: Fredrik Loberg

  Relaterade artiklar

  Till toppen