Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 september 2019

  Annica Bresky ny VD för Stora Enso

  Stora Ensos styrelse har utsett Annica Bresky, 44 år, till ny VD och koncernchef från och med den 1 december 2019.

   I december tar Annica Bresky över VD-posten för Stora Enso efter avgående Karl-Henrik Sundström.
  I december tar Annica Bresky över VD-posten för Stora Enso efter avgående Karl-Henrik Sundström. FOTO: Stora Enso

  Annica Bresky är för närvarande chef för Stora Ensos division Consumer Board, och efterträder Karl-Henrik Sundström som i slutet av augusti meddelade att det var dags för honom att lämna stafettpinnen vidare.

  ”Vi är mycket glada över att välkomna Annica Bresky till hennes nya befattning. Annica har omfattande erfarenhet av vår bransch och en gedigen affärsbakgrund. Hon har dokumenterad erfarenhet av att skapa tillväxt och av verksamhetsoptimering, samt ett starkt fokus på kunder och innovation. Hon är väl rustad att leda transformationen av vårt företag för förnybara material”, säger Stora Ensos styrelseordförande Jorma Eloranta i ett pressmeddelande.

  Annica Bresky har lett Stora Ensos division Consumer Board de senaste två åren och har i botten en utbildning som civilingenjör i miljö- och vattenteknik vid Uppsala Universitet. Sedan examen 2001 har hon hunnit arbeta nio år som utvecklingsingenjör vid Stora Enso Kvarnsveden, varit VD för Billerud Korsnäs Karlsborg AB i två år och VD för Iggesund Paperboard AB i fyra år. Annica Bresky är även sen i fjol medlem i Kungliga Ingenjörsakademin, IVA.

  Bildar ny skogsdivision

  Stora Enso har också nyligen meddelat att bolaget lägger sina skogstillgångar samt virkesförsörjningsverksamheten i en egen division, Forest, som kommer att redovisas separat från och med början av nästa år. Motivet är att öka transparensen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

  Efter förvärvet av Bergvik Väst äger Stora Enso 1,4 miljoner hektar skog i Sverige. De har också en 41-procentig ägarandel i Tornator som äger 694 000 hektar skog i Finland, 65 500 hektar i Estland och 12 000 hektar i Rumänien.

  Stora Ensos skogstillgångar har i dag ett värde av 4,1 miljarder euro, inräknat mark och biologiska tillgångar. Sett till enbart de biologiska tillgångarna är värdet 3,6 miljarder euro.

  Relaterade artiklar

  Till toppen