Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 maj 2018

  Allt fler vill avverka i norra Sverige

  I norra Norrland nådde arealen avverkningsanmälningar under april den högsta nivån på tio år. Samtidigt märks en avmattning i resten av landet.

   Samtidigt som avverkningsviljan är rekordhög i Norra Norrland så sjunker den i övriga landet, framför allt i Södra Norrland.
  Samtidigt som avverkningsviljan är rekordhög i Norra Norrland så sjunker den i övriga landet, framför allt i Södra Norrland. FOTO: Rolf Segerstedt

  Avverkningsviljan är just nu rekordhög i Norra Norrland. Det framgår av Skogsstyrelsens statistik över avverkningsanmälningar i april. Jämfört med samma månad i fjol har den avverkningsanmälda arealen ökat med 89 procent, vilket innebär den högsta nivån sedan 2007.

  Rekordnivå

  I Västerbotten är ökningen 98 procent och i Norrbotten 79 procent. Det överträffas bara av Västmanland där den avverkningsanmälda arealen mer än fördubblats jämfört med april i fjol.

  För Norra Norrland innebär det att ökningen hittills i år nu accelererar. Sett över årets nio första månader var ökningen 36 procent i Norra Norrland medan den för riket som helhet bara låg på fyra procent.

  Nedåt i övriga landet

  I övriga landet märks i stället en avmattning, allra mest i södra Norrland där avverkningsanmälningarna totalt minskade med 24 procent. Allra störst är minskningen i Gävleborg, ned 55 procent, och i Dalarna där minskningen var 43 procent.

  Förändringar av avverkningsanmälningarna april 2018 jämfört med april 2017

  Västmanland, + 114 procent

  Västerbotten, + 98 procent

  Norrbotten, + 79 procent

  Skåne, + 32 procent

  Södermanland, + 26 procent

  Uppsala, + 21 procent

  Västra Götaland, + 17 procent

  Halland, + 16 procent

  Jönköping, + 13 procent

  Värmland, + 5 procent

  Stockholm, – 7 procent

  Västernorrland, – 18 procent

  Kronoberg, – 19 procent

  Örebro, – 22 procent

  Östergötland, – 23 procent

  Kalmar, – 32 procent

  Blekinge, – 33 procent

  Dalarna, – 43 procent

  Gävleborg, – 55 procent

  Gotland, – 79 procent

  Hela riket: + 5 procent

  Källa: Skogsstyrelsen

  LÄS OCKSÅ: Fortsatt stor avverkningsviljaLÄS OCKSÅ: Avslag för sekretess för avverkningsanmälan

  Relaterade artiklar

  Till toppen