Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 juli 2019

  Serie anlagda bränder drabbar småländska skogsägare

  Två män häktades under tisdagen på sannolika skäl misstänkta för inblandning i en serie anlagda skogsbränder i Gislavedstrakten. De båda männen nekar till brott.

  Åklagaren utesluter inte att fler kan vara inblandade.

   Två män häktades under tisdagen på sannolika skäl misstänkta för att ha anlagt en serie skogsbränder i Gislaveds och Värnamotrakten. Denna genrebild är dock inte tagen vid någon av brandplatserna.
  Två män häktades under tisdagen på sannolika skäl misstänkta för att ha anlagt en serie skogsbränder i Gislaveds och Värnamotrakten. Denna genrebild är dock inte tagen vid någon av brandplatserna. FOTO: Fredrik Loberg

  – Jag kan inte gå in på varför de har hamnat under vår radar men de är på sannolika skäl häktade misstänkta för tolv mordbränder, varav vissa kan komma att klassas om som grova med tanke på de stora ekonomiska värdena, säger kammaråklagare Klas Hellgren till ATL.

  För polisen i Gislaved och Värnamo har det varit hektiska veckor, där utredarna har jobbat stenhårt med utökade resurser. Till slut riktades misstankarna mot två män, 20 och 23 år gamla, som båda är hemmahörande i trakten.

  – Vi har analytiker på polisen som jobbar vidare, och vi kan inte utesluta att de kan bli misstänkta för fler bränder, fortsätter Klas Hellgren.

  Kan ge sex år

  Brotten beskrivs som allvarliga och har ett straffvärde på två år vid en fällande mordbrandsdom. Men om brottet i stället betraktas som grovt kan det som lägst ge upp till sex års fängelse.

  Den omfattande branden vid speedwaybanan i Gislaved på 60 hektar, är en av totalt tolv skogsbränder som männen är misstänkta för att ha anlagt. Gislavedsbranden är den största sett till areal och värde, och ska även ha skadat materiella tillgångar så som mindre byggnader.

  Klas Hellgren kan i nuläget inte uttala sig kring vilka eventuella motiv männen har haft, men bedömer att bränderna har drabbat privata skogsägare i omkring hälften av fallen.

  Kan finnas fler misstänkta

  Till slut hamnade utredarna i ett läge där de inte vågade vänta mer, vilket resulterade i att de båda männen greps. Nu väntar ett gediget utredningsarbete där polisen har säkrat viss teknisk bevisning och fortsatt kommer gå igenom mobiltelefoner och datorer i jakt på bevis.

  Enligt SVT:s rapportering ska de båda männen också vara medlemmar i en organisation som hjälper till vid kriser och större bränder.

  – Hur de har lärt känna varandra vet jag inte, men de är kompisar och umgås, säger Klas Hellgren till ALT.

  Det kan alltså finnas fler misstänkta?

  – Så kan det vara och det är därför jag inte vill gå in i sak på ärendet.

  Brotten beskrivs som allvarliga med höga straffvärden, men är också ovanliga sett till sin omfattning.

  – Det är väldigt ovanligt, i den här omfattningen kan jag inte dra mig till minnes att vi har sett något liknande. I stället har det rört sig om hyresfastigheter, vilket i och för sig är allvarligare. Men tolv mordbränder är ovanligt, gudskelov.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen