Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 april

  Andra sätt att skydda plantorna

  Metallbleck och viltskyddsmedel är de två huvudsakligen använda alternativen för att skydda ungskogen från betande vilt.

   Trefotsburen är tänkt att skydda enskilda träd.
  Trefotsburen är tänkt att skydda enskilda träd. FOTO: Mickael Holst

  Enligt Skogsstyrelsen ska man bara undantagsvis behandla plantor mot viltbetning. Man ska inte ha ett sådant vilttryck att det behövs.

  Men i 129 av landets 132 älgförvaltningsområden är betesskadorna oacceptabelt stora. Vill man ha upp tillräckligt med tall av god kvalitet måste den därför skyddas ändå. ATL listar några av de vanligaste varianterna:

  • Framförallt används olika typer av viltbehandlingsmedel. Vätskan som både smakar och luktar avskräcker klövdjuren. Medlen kan vara baserade på till exempel fårfett eller blodmjöl.

  På marknaden finns bland annat Trico, Arbinol, Cevarol, Hate2 och Gyllebo plantskydd. Medlen fungerar bra, men kräver att man sprutar plantorna varje år.

   Svenska uppfinningen Tallskydd är ett metallbleck som kläms fast.
  Svenska uppfinningen Tallskydd är ett metallbleck som kläms fast. FOTO: Tallskydd

  • För några år sedan kom den svenska uppfinningen Tallskydd, som är ett metallbleck som kläms runt toppskottet. Haken med skyddet är att de måste flyttas upp till det nya toppskottet år för år.

   Tyska Schutzmanschette ska skydda mot viltbetning.
  Tyska Schutzmanschette ska skydda mot viltbetning. FOTO: TS forst

  • På liknande sätt fungerar ett par tyska produkter. Det finns en skyddsmanschett med spröt som sätts runt toppen. Och en liten metallstege som kläms runt toppen.

   Tyska Wildverbisschutzgitter är ett litet nät som sätts på toppen.
  Tyska Wildverbisschutzgitter är ett litet nät som sätts på toppen. FOTO: HD2412

  • Det finns också de som hävdar att det fungerar bra att sätta upp fårull i tallarna. En skogsägare använder tejp som han fäster längs toppen.

  • En idé som provats i ett försök är bygga och gömma plantan i en trefotsbur av grenar och granris. Det fungerar, ett visset granris släpper igenom tillräckligt med sol, enligt upphovsmannen Mickael Holst.

  • Mindre burar av hönsnät kan också hålla borta viltet. Och så förstås vilthägn runt planteringen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen