Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 april 2018

  Analytiker tror på kraftigt förbättrade SCA-siffror

  Marknadsanalytiker tror på att SCA förbättrar sin marginal med omkring 25 procent för första kvartalet.

  STOCKHOLM (Direkt) Skogsbolaget SCA, vad som återstår av ”gamla” SCA efter avknoppning av hygienverksamheten, har gynnats av starka slutmarknader och en resultatökning väntas för det första kvartalet.

  Utöver själva resultatet kommer analytikerna hålla ögonen öppna efter kommentarer om utvecklingen av jätteinvesteringen i massafabriken i Östrand.

  ”Styrkan i förpacknings- och massamarknaderna fortsatte under det första kvartalet, med god efterfrågan och stigande priser”, skriver Handelsbanken Capital Markets i en analysuppdatering.

  Wellråvara

  Enligt SME Direkts sammanställning av sex analytikers prognoser väntas ett justerat ebitda-resultat om 1 123 miljoner kronor (807), upp från 1 078 miljoner i det fjärde kvartalet i fjol. Den justerade ebitda-marginalen bedöms i genomsnitt komma in på 25,7 procent (20,3).

  För wellråvaran kraftliner höjdes priserna två gånger under 2017, höjningar som accepterades av marknaden. Ytterligare prisökningar aviserades i början av 2018 och vd Ulf Larsson förklarade i samband med bokslutspresentationen att han hade gott hopp om att också dessa skulle komma att gå igenom gradvis.

  Östrand går enligt plan

  Även kostnaderna för insatsvaror har dock stigit och frågan är hur mycket detta slår resultatet.

  ”Vi kommer att fortsätta att fokusera på framstegen i Östrandexpansionen och på guidning för kostnadsinflation framöver i spåren av högre efterfrågan på ved”, skriver Pareto Securities inför rapporten.

  Med Östrandexpansionen avses SCA:s investering i en fördubbling av massaproduktionen i Östrand. Det senaste budskapet är att 5,5 av de 7,8 miljarder kronor fabriken går loss på har investerats och att projektet löper som planerat. Den första produktionen väntas i juni 2018 och full produktion planeras för slutet av 2019.

  Rapporten väntas på på torsdagen.

  LÄS OCKSÅ: Östrand stänger för ombyggnadLÄS OCKSÅ: SCA miljöprövar fördubblad produktion i Obbola

  Relaterade artiklar

  Till toppen