Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 mars

  Älvsbyhus står stadigt med eget sågverk

  Skenande virkespriser riskerar att sätta krokben för svensk träförädling. Men det påverkar inte Älvsbyhus som har eget sågverk.

   Älvsbyhus.
  Älvsbyhus. FOTO: Älvsbyhus/ Tomas Bergman

  Branschföreningen Trä- och möbelföretagen (TMF) flaggar för att skenande priser och brist på virke kan påverka den svenska träförädlingen. Den svenska, ofta relativt småskaliga, träförädlande industrin och möbelindustrin kommer allt oftare på undantag när sågverken prioriterar stora utländska beställare, enligt TMF.

  ”Många av våra medlemmar vittnar om hur kostnaderna för insatsvaror ökat i ett svindlande tempo utan att man har möjlighet att kompensera sig för ökningarna i den egna prissättningen”, säger David Johnsson, VD på TMF, i ett pressmeddelande.

  Men det här påverkar inte ett av medlemsföretagen, Älvsbyhus, som har eget sågverk.

  – Vi är i princip självförsörjande på gran och har ett bra avtal med Sveaskog om timmer, och där är det inte är någon ändrad prisbild. Dessutom kan de leverera timmer till oss när det är låg efterfrågan hos andra, så det är win/win för bägge, säger Kent Johansson, vd på Älvsbyhus.

   Med eget sågverk är Älvsbyhus opåverkade av eventuell råvarubrist och prishöjningar, samtidigt som försäljningen gått bra under pandemin, enligt Kent Johansson.
  Med eget sågverk är Älvsbyhus opåverkade av eventuell råvarubrist och prishöjningar, samtidigt som försäljningen gått bra under pandemin, enligt Kent Johansson. FOTO: Älvsbyhus/ Tomas Bergman

  Stark marknad

  Det finns andra hustillverkare med egna sågverk, till exempel Derome och Eksjöhus. Men en del snickerier och annat måste ändå köpas in.

  – När övriga trävaror går upp drabbar det hela branschen, säger Kent Johansson.

  Har ni någonsin funderat på att sluta såga själva och köpa in virke i stället?

  – Nej.

  Och även försäljningen ser bra ut för Älvsbyhus, trots pandemin.

  – I fjol ökade vi produktionen med 15 procent, och i år siktar vi på att öka ytterligare 10 procent. Vi har haft lite problem med hög frånvaro på grund av pandemin, men efterfrågan har varit bra. Nyligen genomförde vi en prishöjning och gick ut med att man kunde köpa till det gamla priset om man skrev på direkt. Det gav 150 försäljningar på två veckor, det tror jag är rekord för något år, pandemi eller inte, säger Kent Johansson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen