Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 oktober 2019

  Allt sämre lönsamhet för flera sågverk

  Trävarumarknaden har försämrats under det senaste året och nu syns det i resultaten. Sågverkens höga vinster har sänkts eller blivit minusresultat.

   Granbarkborrarnas framfart påverkar priserna. Arkivbild.
  Granbarkborrarnas framfart påverkar priserna. Arkivbild. FOTO: Janos Jurka/N/TT

  Nu har flera av sågverkens rapporter för tredje kvartalet presenteras. Men det är långt ifrån lika höga vinster som presenterades ifjol.

  Holmen Trävaror gjorde en rörelseförlust på 14 miljoner kronor under det tredje kvartalet i år, vilket kan jämföras med vinsten på 79 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

  Priserna har fallit på både furu- och granträvaror. Efterfrågan har minskat något, men framför allt har utbudet av granträvaror av lägre kvalitet ökat på grund av stora barkborreangrepp på skogarna i Centraleuropa.

  – Det är stark konkurrens från Centraleuropa och hur det påverkar har vi nog inte sett fullt ut än, säger Måns Johansson som är koncernchef för Vida.

  Vida ingår numera i Canfor, som presenterar sitt resultat den 24 oktober.

  Handelskriget påverkar

  Det tredje kvartalet brukar innebära en sämre lönsamhet för sågverken på grund av semesterstoppet under sommaren. Nu blev också marknaden sämre under denna period.

  Setra gjorde en rörelseförlust på 22 miljoner kronor under det tredje kvartalet. En anledning är den försämrade kinesiska marknaden.

  En stor del av de svenska trävarorna som importeras till Kina går till möbelindustrin. Denna har haft en besvärlig tid av flera olika anledningar. En är att möbelexporten till USA påverkas av det pågående handelskriget.

  – Möbelindustrin i Kina har backat 14,5 procent på grund av lägre inhemsk konsumtion och på grund av handelskriget mellan Kina och USA, säger Olle Berg som är marknadschef på Setra.

  Sämre konjunktur

  Norra skogsägarna presenterar ett rörelseresultat för årets första åtta månader på 120 miljoner kronor (104). Förbättringen beror främst på mer virke från skogen, men även på en produktionsökning vid sågverken på 12 procent jämfört med 2018.

  Men även Norra skogsägarna märker av en sämre konjunktur.

  – Vinsten för Norra är mer från skoglig verksamhet och försäljning av massaved och flis än den var i fjol då trävarumarknaden var bättre. Lönsamheten är inte heller lika ljus inför den sista delen av året, säger Erik Eliasson som är marknadschef på Norra skogsägarna.

  Timmerpriserna har sjunkit de senaste månaderna.

  – Jag tror vi får se fler officiella prissänkningar, säger Måns Johansson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen