Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 juni

  Allt fler väljer trä i bygget

  Bara de senaste veckorna har tre nya stora träbyggprojekt aviserats, varav ett ser ut att bli ett av Europas största.

   I Umeå bygger Komatsu ett nytt sex-våningars kontor med stomme i massivträ.
  I Umeå bygger Komatsu ett nytt sex-våningars kontor med stomme i massivträ. FOTO: Martinsons/ Staffan Lindahl, MSA, TM Konsult

  I takt med ökad produktionskapacitet för byggelement i massivträ ökar också träbyggandet. Bara de senaste veckorna har tre nya stora projekt offentliggjorts. Och det gäller allt ifrån kontor till bostäder från Umeå i norr till Mölnlycke i söder.

  I Umeå bygger Komatsu Forest en ny fabrik för sin tillverkning av skogsmaskiner. I anslutning till fabriken blir det också en ny kontorsbyggnad på sex våningar och 4 500 kvadratmeters golvyta med en stomme av limträ och KL-trä från Martinsons. Totalt innehåller bygget 1 400 kubikmeter trä som binder cirka 950 ton koldioxid, motsvarande drygt 7 300 personers flygresor tur och retur mellan Umeå och Arlanda. Komatsus nya lokaler invigs 2021.

   Det nya polishuset i Örebro ska byggas helt i trä och ska ge netto noll klimatutsläpp under sin livscykel.
  Det nya polishuset i Örebro ska byggas helt i trä och ska ge netto noll klimatutsläpp under sin livscykel. FOTO: Castellum

  Polisen väljer trä

  I Örebro ska Castellum bygga ett nytt kontor till Polismyndigheten. Huset blir på sju våningar med en golvyta på nästan 7 000 kvadratmeter och byggs helt i trä. Trästommen minskar utsläppen av växthusgaser med 40 procent jämfört med traditionella byggmaterial som stål och betong. Byggnaden, med namnet Korsningen, ska dessutom leva upp till kraven i den nya klimatcertifiering NollCO2. Det innebär att den ska ge netto-noll växthusgasutsläpp under byggnadens livscykel. Inflyttning är beräknad till mitten av 2022.

   Med 900 bostäder blir Wendelstrand i Mölnlycke ett av Europas största träbyggprojekt.
  Med 900 bostäder blir Wendelstrand i Mölnlycke ett av Europas största träbyggprojekt. FOTO: Next Step/Snøhetta

  I Mölnlycke står Next Step Goup och BRA Bygg bakom vad som ser ut att bli ett av Europas största träbyggprojekt, Wendelstrand. I ett nedlagt stenbrott ska 900 bostäder växa fram, allt i trä och med byggstart i år. Totalt omfattar projektet en yta på 170 000 kvadratmeter med cirka 900 bostäder, förskola och äldreboende samt landmärket The House med restaurang, kontor och gym.

  FOTO: Next Step/Snøhetta

  Labb i realtid

  Dessutom ska Wendelstrand skapa ett innovationsprogram inom träbyggande där forskare, entreprenörer och träindustrin ska kunna mötas. Nu pågår samtal med ett flertal aktörer som möjliga huvudpartners till klustret för träinnovation.

  ”Tanken är att det ska fungera som ett pågående labb i realtid där kunskaper och landvinningar kan inspirera fler i byggbranschen att bygga i trä”, säger arkitekten Emelie Silverterna, ansvarig bostadsutvecklare, i en kommentar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen