Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 juli 2018

  Alliansen: Inrätta nationell krisfond

  Pengar kan betalas ut snabbare om det finns pengar avsatta innan katastrofen slår till, anser Allianspartierna.

  Torkan och skogsbränderna fortsätter att ge upphov politiska förslag. Vid en presskonferens i dag, tisdag, presenterade de fyra Allianspartiledarna en rad förslag om hur Sveriges krisberedskap och krishanteringsförmåga kan stärkas. Bland förslagen fanns inrättandet av en nationell krisfond, där resurser för att stötta drabbade ska avsättas för snabb utdelning i en akut situation.

  – Vi menar att vi kan söka inspiration både från EU och enskilda europeiska länder i att ha en permanent krisfond, fonderad med en finansiell muskel, som med förutbestämda regler griper in när enskilda lider stor ekonomisk skada och där det inte finns försäkringar som kan lösa det, sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vid presskonferensen.

   Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
  Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. FOTO: Riksdagen

  De statliga stöd som den rödgröna regeringen presenterade i går måste gå vägen om höständringsbudgeten innan de kan betalas ut. En krisfond med redan budgeterade medel skulle kunna snabba upp processen. Hur fonden ska finansieras och hur stor den ska vara framgår inte av det material Alliansen presenterat.

  Brandbekämpning

  De fyra borgerliga partierna vill också stärka Sveriges förmåga att förebygga och bekämpa skogsbränder. Sjöfartsverkets helikoptrar bör utrustas med brandbekämpningsutrustning och fler flygplan som kan vattenbomba måste finnas tillgängliga.

  – Vi hade under en period fler helikoptrar från den norska militären i gång än från den svenska militären, så Sverige behöver få en mycket större egen kapacitet när det gäller flygplan och vattenbombningsmöjligheter från luften, sa Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

  Hur stor satsningen ska vara ingår inte i förslagen. Det statliga stödet för flygklubbar som utför skogsbrandsbevakning bör också höjas enligt Alliansen, det är dock oklart med hur mycket.

   Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.
  Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna. FOTO: Kristdemokraterna

  LÄS OCKSÅ: Här är regeringens krispaket för torkanLÄS OCKSÅ: Moderaterna vill krissänka dieselskatten

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen