Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 februari

  Älgjakt med helsvensk hundras

  Portila.

  Älgjakten är över på många håll men där det finns djur kvar på licensen pågår jakten i vissa län till slutet av februari. ATL följde med ett jaktlag i södra Värmland som använder jämthundar – en av tolv helsvenska hundraser.

   Virpi på väg efter en sökrunda. Att älghunden håller kontakt med hundföraren under jakten mellan sökrundorna är viktigt.
  Virpi på väg efter en sökrunda. Att älghunden håller kontakt med hundföraren under jakten mellan sökrundorna är viktigt. FOTO: Mari Nälsén

  En starkt reducerad jägarstyrka möter upp vid eldkorgen i mycket bister kyla för genomgång.

  – Jag tror att minus 18 på termometern nu på morgonen kan ha gjort att vi är något färre, säger jaktledare Hans Johansson och skrattar när han räknar in fyra passkyttar och två hundförare.

  Två älgar är kvar på licensen, en vuxen och en kalv. Jaktområdet är på 1 300 hektar och totalt sett är tilldelningen för jaktsäsongen 2020/2021 två vuxna älgar och två kalvar. Två älgar sköts i november.

  Den låga temperaturen gör också att jägare och hundförare dröjer sig kvar längre än vanligt vid elden. Planerar jakten lite extra. Men med hjälp av solen blir temperaturen snart lite mer dräglig.

   Hundförarna Bo Nilsson och Markus Berg synkroniserar hundarnas pejlar.
  Hundförarna Bo Nilsson och Markus Berg synkroniserar hundarnas pejlar. FOTO: Mari Nälsén

  Jämthunden Virpi släpps i ena änden, hanhunden Ixe av samma ras i den andra. De har ett svårare jobb än vanligt. När det är väldigt kallt under en lång period, som det nu varit, rör sig inte älgarna lika mycket och det ger hundarna mind­re med vittring att jobba med. Dessutom finns det knappt någon nysnö utan endast ett tunt lager skarsnö här och där, vilket gör att både hundar och människor hörs väl och kan skrämma älgarna.

  – Jag tror inte att vi kommer att få se några älgar som står och som hundarna kan skälla ståndskall på, konstaterar hundförare Bo Nilsson.

  Bra sällskap utanför jakt

  Jämthunden är en av Sveriges tolv nationalraser och enligt Svenska Kennelklubbens registreringssiffror för 2020 hamnar den på fjärde plats på tio-i-topplistan över de mest populära hundarna, slagen bara av labrador, schäfer och golden retriever. Och även om de båda retrieverraserna överst på listan räknas som jakthundar är de flesta av dem ändå sällskapshundar varför jämthunden nog kan sägas vara Sveriges vanligaste jakthund med drygt 1 450 registrerade valpar 2020.

   Samling vid elden till lunch. Markus och William Berg, EvaLena Heinered, Morgan Sundin, Benny Öqvist och Hans Johansson.
  Samling vid elden till lunch. Markus och William Berg, EvaLena Heinered, Morgan Sundin, Benny Öqvist och Hans Johansson. FOTO: Mari Nälsén

  Bo Nilsson tror att dess popularitet kommer sig av att de är väldigt trevliga hundar att ha som sällskap även utanför jaktsäsong och att de kullar som föds är stora med många valpar. Hans egna hundar jagar under hela säsongen, börjar i Norrland under september och fortsätter ända fram till februari hemma i Värmland.

  – Men så har ju inte alla älghundar det, det är sannolikt ganska många som jagar fem dagar under en älgjaktsvecka och sedan vilar i ett år, säger han.

  Han säger också att jämthunden ofta framhävs som ett säkert kort i val av älghund.

  – Sedan är de vackra också, det tror jag bidrar.

   Bo Nilsson med jämthundarna Ixe och Virpi.
  Bo Nilsson med jämthundarna Ixe och Virpi. FOTO: Mari Nälsén

  Inga färska spår

  I skogen syns spår av både älg och vildsvin men inget är särskilt färskt. Vid ett tillfälle ser hanhunden Ixe ut att närma sig passlinjen, vilket syns på pejlen, men sedan viker han av och saktar ned på farten.

  När första såten bryts har ett par av passkyttarna sett ett rådjur, det är det enda.

  – Det är väldigt lyhört, jag var helt säker på att det var en älg som kom när kvistar bröts, säger Hans Johansson.

   Passkyttar på väg i solen. EvaLena Heinered och Morgan Sundin
  Passkyttar på väg i solen. EvaLena Heinered och Morgan Sundin FOTO: Mari Nälsén

  Vid lunchtid har kylan bytts mot dagsmeja och det är varmt och skönt framför elden. Så skönt att ingen tycks ha något emot att fortsätta jaga. Återigen ställs passkyttarna ut men den här gången släpps bara en hund. Hon får ganska omgående upp ett spår som hon följer, som hundförare Markus Berg bedömer vara ko och kalv, men spåren är troligtvis för gamla för att hon ska hinna i kapp.

  – Det är svårjagat nu, konstaterar Bo Nilsson och fortsätter:

  – En regnig, blåsig dag i november brukar det vara optimalt. Då är vittringsförhållandena bra och det är lätt att smyga i skogen.

  Efter såte två bryter jägarna för dagen utan att ha sett skymten av en älg men chansen finns kanske nästa dag.

  FAKTA: Sveriges nationalraser

  Sveriges tolv nationalraser är hundraser som anses ha sitt ursprung i Sverige, nio av dem är jakthundsraser:

  • Dansk-svensk gårdshund

  • Drever

  • Gotlandsstövare

  • Hamiltonstövare

  • Hälleforshund

  • Jämthund

  • Norrbottenspets

  • Schillerstövare

  • Smålandsstövare

  • Svensk lapphund

  • Svensk vit älghund

  • Västgötaspets

  Källa: Svenska Kennelklubben

  FAKTA: Tio-i-topp över registrerade hundraser i Sverige 2020

  1. Labrador retriever 3 201

  2. Tysk schäferhund 2 180

  3. Golden retriever 2 155

  4. Jämthund 1 466

  5. Cocker spaniel 1 184

  6. Shetland sheepdog 1 071

  7. Border collie 1 042

  8. Staffordshire bullterrier 988

  9. Dansk-svensk gårdshund 974

  10. Flatcoated retriever 929

  Källa: Svenska kennelklubben

  FAKTA: Jämthunden

  • Svensk ras som godkändes 1946, innan dess räknades den och gråhunden som en och samma ras.

  • Jämthunden är en jakthund som inte lämpar sig som enbart sällskapshund.

  • Är främst en älghund men används också vid jakt på vildsvin, björn, kronhjort och lo.

  • Jämthunden är en ståndhund som ska skälla ståndskall på vilt som stannar och försvarar sig och även tyst förfölja för att försöka få flyende vilt att stanna.

  Källa: Jämthundklubben

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen