Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 december 2017

  "Jag har aldrig tidigare stirrat en älg i ögonen"

  När saker sprids på nätet kan de spridas fort. Det fick Leif Gisslén erfara i veckan.

  På onsdagsmorgonen var han ute och promenerade med grannens hund. Promenaden avbröts tvärt av en älg som satt fast i en gunga i ett träd. Leif Gisslén bor på Djurhamn, i Stockholms skärgård.

  – Jag har nyligen läst i en jakttidning om hur älgar ofta fastnar i gungor och gungställningar, dessvärre med dödlig utgång.

  En ungtjur fast i gungan

  Älgen kunde enligt Leif Gisslén inte ha stått speciellt länge, den var fortfarande pigg och kraftfull och kastade sig för att komma loss. Leif Gisslén är en van jägare och kunde avgöra att det rörde sig om en ungtjur på ca 200 kilo. Den skulle ha svårt att rycka sig loss på egen hand, så Leif Gisslén skyndade sig att hämta grannen och en stångsåg.

  – När jag närmade mig blev älgen stressad och kastade sig runt, men när jag tog skydd bakom ett träd och talade lugnande till den var det som om den förstod att den skulle få hjälp.

  Först avlägsnade Leif Gisslén en annan gren som trasslat in sig i gungan och därefter gav han sig på repet.

  – Jag insåg att ögonblicket då älgen skulle komma loss kunde bli farligt. Jag hann också tänka att den nog hellre skulle springa in i skogen än ut på det öppna gräsfältet. Sedan visste jag ju inte om den skulle köra höger- eller vänstertrafik om trädet där jag stod.

  Passerade tätt förbi

  När älgen väl kom loss brakade den förbi på några centimeters håll och försvann med väldiga kliv in i skogen.

  – Jag har aldrig stirrat en älg i ögonen på det här sättet förut. Det var väldigt speciellt och dessutom spännande att se hur man själv reagerar i en sån här situation.

  Filmen blev viral på nätet

  För att varna andra och informera om att älgar ofta fastnar på det här sättet la Leif Gisslén upp filmen på villaföreningens, samt sin egen, Facebooksida.

  – En släkting som jobbar som fotograf på Östersundsposten uppmärksammade mitt inlägg och såg till att tidningen skrev om det.

  I rask följd blev Leif Gisslén kontaktad av Aftonbladet, Expressen, DN, SVT och TV4Play.

  Älgfilmen har nästan en miljon visningar på hans egen Facebooksida och den delas just nu friskt i alla medier. För Leif Gisslén är det viktigast att älgen kom loss oskadd och att han kan sprida budskapet om hur viktigt det är att tänka sig för så att man inte skapar dödsfällor åt vilda djur.

  En hjälte i släkten

  Till historien hör att ATL-redaktionen har en lite speciell relation till Leif Gisslén, vår reporter Oskar Schönning är nämligen hans systerson.

  – Fantastiskt kul att ha en sådan hjälte i släkten och jag vill även framhålla hans skickliga hantering av verktyget. Både han och jag har ett stort intresse av trädvårdsverktyg och här valde han verkligen rätt. Nu vet vi att stångsågen även är ett utmärkt djurvårdsverktyg.

  LÄS ÄVEN: Vita älgen får levaLÄS ÄVEN: Lite svin får man räkna medLÄS ÄVEN: Svenska vildsvin GPS-märks i unik studie

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen