Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 december 2019

  Alfrida-drabbade hoppas på regn och kyla

  Fortfarande finns stormvirke kvar i Roslagen efter Alfrida. Nu hoppas Mellanskog på hjälp av vädret för att undvika en invasion av granbarkborrar.

   Stormen Alfrida blåste ned 1,2 miljoner kubikmeter skog i östra Mellansverige i början på året. Och fortfarande finns vindfällen kvar i terrängen. (Arkivbild)
  Stormen Alfrida blåste ned 1,2 miljoner kubikmeter skog i östra Mellansverige i början på året. Och fortfarande finns vindfällen kvar i terrängen. (Arkivbild) FOTO: Ulf Aronsson

  Stormen Alfrida hamnade lite i bakvattnet i mediabevakningen efter att ha drabbat östra Mellansverige i början av året. Dels underskattade Skogsstyrelsens första bedömningar hur mycket skog som drabbats, dels flyttades fokus under våren till angreppen av granbarkborre längre söderut. Men i Stockholms, Uppsala och Gotlands län blåste stormen ned 1,2 miljoner kubikmeter och lokalt var effekterna stora.

  – Det var en omfattande operation och effekterna var värre ju längre österut från E4:an mot kusten man kom, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.

  Virke kvar

  Trots stora insatser finns fortfarande stormvirke kvar i terrängen.

  – Vi var klara med alla kontrakterade medlemmar i månadsskiftet juli/augusti, men fortfarande hör skogsägare av sig och har hittat nya nedblåsta områden. Det är tydligt att alla i området inte är klara, fortsätter han.

  Det värst drabbade området längs Roslagskusten norr om Stockholm är också svårjobbat med skärgårdsöar, mycket tomtmark och exploateringsområden.

  – Om en tomtägare hittar 30 nedblåsta träd så kanske det inte är något de kontaktar en entreprenör för. På landskapsnivå är det begränsade ytor men om inget görs kan det få stora effekter.

  Effekterna han syftar på är angrepp av granbarkborre. Under 2019 var området relativt förskonat men nu finns risk att det blir avsevärt värre under nästa år.

  Blött och kallt

  – Allt är upplagt för det, och det kommer bli en rysare. Efter ett torrt 2018 kom stormen, det är mycket grunda jordar, torra marker och en hel del gammal granskog. Vi hoppas på kallt och blött väder som begränsar svärmningarna under nästa säsong. Vi var på besök i Tyskland för några veckor sedan och det är helt klart att så omfattande angrepp klarar vi inte utan hjälp av moder natur.

  Skogsstyrelsen har nu föreslagit att regionen ska ingå i det utökade bekämpningsområdet för granbarkborre och enligt Matts Söderström finns det också en hel del som skogsägarna kan göra även under vintern.

  – Inspektera och kolla riskbestånd; hyggeskanter, granåkrar och gammal granskog. Plocka ut skadad skog och angripna träd och markera vilka områden som kan behöva återbesökas när temperaturen stiger över 16-17 grader.

  Komplicerad geografi

  Mellanskog jobbar också med förberedelser och har haft informationsmöte med skogsägarna i området.

  – Vi planerar verksamheten så att vi har maskiner för att köra ut riskbestånd och jobbar också med riskkartor i vår medlemsapp. I delar av Roslagen är det en komplicerad geografi med mycket nyckelbiotoper och reservat och på informationsmötet fanns en frustration bland markägare att det inte spelar någon roll över hur mycket de städar på egen mark om skogen står och dör på grannmarken, säger Matts Söderström.

  Relaterade artiklar

  Till toppen