Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 augusti 2019

  Bolsonaro: Vi klarar inte brandbekämpningen

  Den annars skoningslösa solen skyms bakom tunga skyar av grå rök och lukten av brinnande trä är påträngande.

  Skogsbränderna fortsätter att härja i Amazonas regnskog – och Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att regeringen saknar resurser för att bekämpa elden.

   Ett drönarfoto visar skogsbränder i delstaten Mato Grosso i tisdags.
  Ett drönarfoto visar skogsbränder i delstaten Mato Grosso i tisdags. FOTO: Corpo de Bombeiros de Mato/AP/TT Grosso

  På onsdagen syntes röken i São Paulo, 200 mil från bränderna. Samtidigt tände Bolsonaro en egen eld när han sade att allt pekar på att ickestatliga organisationer ligger bakom bränderna för att få presidenten att framstå i dålig dager.

  – Det är det kriget som vi står inför. Eldsvådorna tändes på strategiska platser. Allt indikerar att de åkte dit för att filma och starta eldsvådorna. Det är min känsla, sade Bolsonaro.

  Senare ville Bolsonaro lindra sitt uttalande och uppger att han inte anklagat organisationerna för att ha tänt eld på Amazonas, utan att han endast berättat om sina misstankar.

  I samma tal, som direktsändes på Facebook, konstaterade presidenten att regeringen inte har tillräckliga resurser för att bekämpa bränderna.

  Illegal skövling

  Presidenten preciserade inte vilka organisationer han syftade på, men flera miljöorganisationer med Världsnaturfonden i spetsen har dels lagt skulden på de många bränderna på jordbrukare som avsiktligt startar dem för att illegalt skövla områden, dels på Jair Bolsonaro för att han upplåtit naturområden till jordbruk och gruvnäring. Bolsonaro medgav på onsdagskvällen brasiliansk tid att bränderna kan bero på att jordbrukare avsiktligt startat dem för att skövla områden från skog.

  FOTO: TT

  Tidigare har Bolsonaro skyllt det växande antalet skogsbränder på naturliga orsaker.

  Bara i år har nära 73 000 skogsbränder registrerats i Brasilien, enligt landets hårt ansatta rymdforskningsinstitut Inpe. Det ska jämföras med att det under hela 2018 registrerades 39 759 bränder. Huvuddelen av bränderna har brutit ut i Amazonas, och bara under den senaste veckan har över 9 500 bränder noterats via satellitövervakning.

  Bolsonaro kritiseras

  Inpes chef fick för några veckor sedan sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen av regnskogen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde som president.

  Under en resa i de drabbade områdena upplevde journalister från Reuters de tjocka rökpelarna stiga från Amazonas.

  – Allt du kan se är rök, säger 22-årige Thiago Parintintin som bor i ett reservat för ursprungsbefolkningen.

  Åklagare ska utreda

  Skogsbränderna har spätt på kritiken mot Bolsonaros klimatfientliga retorik, som aktivister anser sporrar skogshuggare, gruvägare och jordbrukare i Amazonas. Federala åklagare i Brasilien ska utreda om bränderna är ett tecken på minskad övervakning och verkställande av landets bestämmelser om miljöskydd.

  Både Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till skydd av regnskogen och beskyller Brasilien för att vända kampen mot skövlingen ryggen.

   Brasiliens president Jair Bolsonaro.
  Brasiliens president Jair Bolsonaro. FOTO: Eraldo Peres/AP/TT

  FN-chefen António Guterres säger sig vara ”djupt oroad” över bränderna med tanke på klimatkrisen.

  ”Amazonas måste skyddas”, skriver han på Twitter.

  Frankrikes president Emmanuel Macron beskriver bränderna som en internationell kris som bör föras upp på dagordningen vid helgens G7-möte.

  ”Vårt hus står i lågor. Bokstavligt talat”, skriver han på Twitter.

  Bolivia vill ha hjälp

  Även i Brasiliens västliga grannland Bolivia härjar skogsbränder, som svept fram över en yta på 450 000 hektar. En flygplanstanker har kallats in för att släppa stora mängder vatten över områdena.

  Bolivianska myndigheter har också kontaktat Brasilien och Paraguay i hopp om hjälp.

  Amazonas kraftigt hotat

  Amazonas täcker nästan 40 procent av Latinamerika och sträcker sig över nio länder: Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Franska Guyana, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela. Ungefär 50 procent av Amazonas ligger i Brasilien.

  En fjärdedel av alla jordens arter finns i Amazonas. De senaste 20 åren har 2 200 nya växter och insekter hittats.

  Amazonas brukar kallas jordens lungor och innehåller en tredjedel av jordens skog och genom Amazonfloden och dess bifloder 20 procent av jordens rinnande färskvatten.

  Enligt Världsnaturfonden har ungefär 20 procent av Amazonas försvunnit de senaste 50 åren.

  Källa: AFP

  Relaterade artiklar

  Till toppen