Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  800-åring dog efter avverkning

  En skogsägare i Värmland är misstänkt för brott mot naturskyddslagen sedan en 800-årig en blåst ned efter en avverkning.

  Gammalt träd. En skogsägare i Värmland är misstänkt för brott sedan en 800-årig en blåst ned.
  Gammalt träd. En skogsägare i Värmland är misstänkt för brott sedan en 800-årig en blåst ned.

  Skogsägaren i Grums slutavverkade granen, men lät den 800 år gamla naturminnesmärkta enen stå kvar.

  Sedan vindskyddet försvunnit blev enen blev dock ett lätt byte för blåsten i våras.

  Enen fridlystes 1958 och bedömdes då ha haft en ålder av 750 år. Enen har alltså stått sedan 1200-talet.

  Sågade inte själv

  Även om skogsägaren inte sågade ned själva enen anser Länsstyrelsen i Värmland att skogsägaren brutit mot naturminnets fridlysningsföreskrifter. Skogsägaren borde ha förstått konsekvenserna.

  – Om man vet att det finns något på ens fastighet som är 800 år gammalt, som är skyddat och som är utpekat med en skylt, då känns det som man tänker till lite mer än när man avverkar i en hage eller betesmark där man oftast ser enar som står. Den här har ju stått i 80 år ihop med höga träd, säger miljöskyddshandläggaren Matilda Elgerud.

  Gjort sitt bästa

  Skogsägaren, som själv jobbar med skog, är anmäld till Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmål i Göteborg. Men tycker att han gjort sitt bästa. Han och skogsstyrelsen var ute och pratade om enen, och sparade höga stubbar i en skyddszon runt om. Ändå föll enen dagen efter avverkningen.

   

  – Det är synd. Vi trodde att den skulle stå kvar eftersom den stått så pass länge, och det har ju varit skog, avverkat och hagmarker om vartannat under de här 800 åren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen