Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 november 2019

  76 vargar har hittats vid extra DNA-insamling

  Den första oktober startade inventeringen av antalet vargar i Sverige. I år genomförs dessutom en extra DNA-insamling där Naturvårdsverket tar hjälp av allmänheten för att samla spillning. Hittills har 76 unika individer hittats.

   David Höök, vilthandläggare vid länsstyrelsen Värmland.
  David Höök, vilthandläggare vid länsstyrelsen Värmland. FOTO: Privat

  Utöver den ordinarie inventeringen, där antalet revir och familjegrupper dokumenteras, genomförs även en extra DNA-insamling där målet är att samla in så många prover som möjligt.

  – Underlaget ska användas för att ta fram modeller för att uppskatta populationens storlek, berättar David Höök som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

  Hittills har 435 prover samlats in och av dem hade 76 unika individer hittats, de allra flesta i mellersta Sverige.

  De allra flesta proverna samlas in av länsstyrelsens personal.

  – Vi lägger lite extra arbete på provinsamling samt att spåra enskilda individer en extra bit för att hitta spillning, berättar David Höök.

   Inventering av varg pågår just nu i Sverige. På bilden den så kallade Södertörnsvargen, som rörde sig i trakterna kring Tyresta nationalpark i södra Stockholm innan den fälldes i januari 2018.
  Inventering av varg pågår just nu i Sverige. På bilden den så kallade Södertörnsvargen, som rörde sig i trakterna kring Tyresta nationalpark i södra Stockholm innan den fälldes i januari 2018. FOTO: Andreas Bardell/Aftonbladet/TT

  Jägare och privatpersoner kan hjälpa till

  Även Svenska jägareförbundet är involverade i projektet och förser sina jagande medlemmar med insamlingspaket med provrör att lägga spillningen i. Paketet kan intresserade privatpersoner beställa från sin länsstyrelse.

  Intresset för att hjälpa till med insamlingen är relativt stort, men det varierar hur många prov som kommer in från olika områden.

  – Det är svårt att avgöra vad det beror på. Det kanske saknas vargar i ett område så det inte finns någon spillning att samla in, och folk som har möjlighet att samla in spillning saknas i ett annat. Eller så finns det både varg och folk i ett område, men det saknas intresse att samla in spillning, funderar David Höök.

  Det är inte säkert att det går att säkra DNA trots att spillning samlats in. Vädret påverkar och solljus kan förstöra ett prov på kort tid.

  – Från vissa prover får man inget resultat alls, från andra kan man endast säga om det är varg eller inte. Vissa kan man utläsa kön från och en del kan man få fram exakt individ från, säger David Höök.

  Pågår till sista mars

  Förra gången en DNA-insamling gjordes under 2017-2018 samlades drygt 3 700 spillningsprov in och 315 individer hittades. 39 av dem tillhörde både Sverige och Norge.

  Årets inventering pågår mellan första oktober 2019 och 31 mars 2020.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen