Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 oktober 2019

  600 hektar bohusskog till salu

  Den 600 hektar stora skogsegendomen Kynnefjäll i Tanum är nu till salu.

   Bild från skogsegendomen Kynnefjäll i Bohuslän.
  Bild från skogsegendomen Kynnefjäll i Bohuslän. FOTO: Skogsstyrelsen

  Säljaren Sveaskog har satt ett utgångspris på 34 miljoner kronor på egendomen. Den totala arealen är på 599 hektar, varav den produktiva skogsmarken beräknas till 492 hektar. På drygt 100 av dessa hektar är skogen över 120 år.

  Virkesförrådet uppges till 73 070 skogskubikmeter och medelboniteten är beräknad till 5,8 skogskubikmeter per år, vilket motsvarar en tillväxt på över 3 procent per år.

  Mycket att jaga

  ”Egendomen erbjuder goda möjligheter till jakt efter i första hand älg, rådjur, hare, räv och fågel. Även vildsvin förekommer sporadiskt inom egendomen”, säger Albin Augustsson, fastighetsansvarig på Sveaskog, i ett pressmeddelande.

   Skogskarta över Kynnefjäll.
  Skogskarta över Kynnefjäll. FOTO: Sveaskog

  Försäljningen sker inom markförsäljningsprogrammet, ett uppdrag Sveaskog har fått från riksdagen och som ska stärka det enskilda skogsbruket. Försäljningen av markområden kommer pågå till dess att tio procent av den areal Sveaskog hade vid bolagets bildande 2002 är såld.

  Kynnefjäll

  I slutet av 1970-talet fanns det planer på att provborra i Kynnefjäll för att se om det var lämpligt för att lagra utbränt kärnavfall där. I april 1980 började motståndare till dessa planer att vakta fjället. Vakthållningen pågick ända till 7 februari år 2000 när dåvarande miljöministern Kjell Larsson gav aktionsgruppen en skriftlig garanti att det inte skulle bli något förvar där. Enligt Guinness rekordbok är det världens tidsmässigt längsta protestaktion.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen