Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 januari

  500 000 kubik föll i stormen

  Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog, visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.

   Thomas Nordemo, skogsägare och lantbrukare i Norrtälje, inventerade på torsdagen sin mark med drönare. Förödelsen efter stormen Alfrida var stor. ”Bitvis är nästan allt nedblåst. Det är inte roligt”, säger han till ATL.
  Thomas Nordemo, skogsägare och lantbrukare i Norrtälje, inventerade på torsdagen sin mark med drönare. Förödelsen efter stormen Alfrida var stor. ”Bitvis är nästan allt nedblåst. Det är inte roligt”, säger han till ATL. FOTO: Privat

  Under torsdagen och fredagen har Skogsstyrelsen gjort de första övergripande inventeringarna för att bedöma skadeläget i skogen efter stormen Alfrida och de hårda vindar som framförallt drabbade områdena kring Uppsala, Stockholm och Gotland tidigare i veckan.

  ”Vår bedömning är att minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av stormen Alfrida och att de största skadorna är i Stockholms län och då framförallt i Norrtälje kommun”, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

  Förutom i dessa områden har Skogsstyrelsen fått rapporter om skador runt om i södra och mellersta Sverige. Det handlar främst om enstaka fallna träd, framförallt längs hyggeskanter och i nygallrade skogar.

  ”Totalt sett är det inte så stora skador, om vi jämför med andra stormar som till exempel Gudrun 2005 och Per 2007, men lokalt har det fallit mycket skog och enskilda skogsägare kan ha drabbats hårt”, säger Hans Källsmyr.

  Viktigt att få ut virket i tid

  Skogsägare i de stormdrabbade områdena bör så snart som möjligt skaffa sig en överblick över skadornas omfattning. Det gäller även i områden med mindre skador. Detta för att undvika angrepp av granbarkborrar och andra skadeinsekter.

   På sina håll såg det dramatiskt ut i skogen efter stormen. Den här bilden publicerade Mellanskog på sin sajt under onsdagen.
  På sina håll såg det dramatiskt ut i skogen efter stormen. Den här bilden publicerade Mellanskog på sin sajt under onsdagen. FOTO: Roine Larsson/Mellanskog

  ”Med det redan allvarliga läget som vi har med granbarkborrar efter den torra sommaren, så är det nu extra viktigt att drabbade skogsägare i ett tidigt skede börjar planera för att få ut virket ur skogen”, säger Hans Källsmyr.

  Tänk på säkerheten

  Skogsstyrelsen vill varna för de risker som finns med att arbeta i stormfälld skog. Skogsägare som inte har nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning bör inte ge sig ut på egen hand i skogen för att ta hand om det som har fallit.

  – Håll avstånd från skadade träd och undvik att gå nära träd som ligger i spänn eller träd som hänger i andra träd. Tänk också på att aldrig arbeta ensam i stormfälld skog, säger Hans Källsmyr.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen