Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 april

  3D-printad bioplast blir vårdutrustning

  För att hjälpa till att fylla förråden under coronakrisen börjar värmländska The Wood Region tillverka sjukvårdsutrustning av 3D-printad biobaserad plast.

  Sedan i måndags är produktionsanläggningen The Wood Region i Sysslebäck igång med att printa hållare, så kallade skalmar, till ansiktsvisir som behövs i sjukvården.

  – Vi hörde från Region Värmland och andra att behovet var stort och började fundera på hur klustret skulle kunna bidra, berättar Peter Edberg på Paper Province, som delfinansierar The Wood Region genom projektet Bioinno.

   The Wood Region börjar tillverka skalmar till visir genom additiv tillverkning, 3D-print, med en biokomposit av träspån och majsstärkelse.
  The Wood Region börjar tillverka skalmar till visir genom additiv tillverkning, 3D-print, med en biokomposit av träspån och majsstärkelse. FOTO: Wood Region/Paper Province

  Till vardags legotillverkar The Wood Region produkter genom additiv tillverkning, även kallat 3D-print, med biokomposit. Det är ett biobaserat material gjort av träspån och majsstärkelse. Tidigare har de bland annat fått uppmärksamhet för att ha 3D-printat en hel kajak åt en svensk tillverkare.

  Snabb start

  Och bara några dagar efter att idén om att börja tillverka sjukvårdsutrustning väckts var produktionen i gång.

  – Nu printar vi delar på två skrivare och räknar med att kunna leverera en första uppsättning skalmar i slutet av veckan, säger Malin Fleen, designer och maskinoperatör på Wood Region.

  I nuläget skickas skalmarna till Stockholm för slutmontering och vidare distribution runt om i Sverige. Men på sikt hoppas The Wood Region kunna leverera direkt till närområdet i Värmland och Dalarna.

   Personalen på The Wood Region, från vänster: Hans Nilsson, Malin Fleen, Alexsander Nordvall och Roger Andersson.
  Personalen på The Wood Region, från vänster: Hans Nilsson, Malin Fleen, Alexsander Nordvall och Roger Andersson. FOTO: Wood Region/Paper Province

  – Vi börjar så här för att få en snabb start. Men det är absolut möjligt att vi utökar verksamheten här i Sysslebäck och monterar färdiga visir längre fram, beroende på tillgängligt material och sjukvårdens önskemål och krav, säger Malin Fleen.

  – Kanske Paper Province medlemsföretag har överblivna OH-blad ute på sina arbetsplatser som vi kan samla in och använda till visiren. Vi utreder alla möjligheter, tillägger Peter Edberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen