Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 februari

  20 miljoner kronor till forskning på ny planteringsmaskin

  Vinnova och skogsbranschen satsar tillsammans 20 miljoner kronor på att utveckla en autonom planteringsmaskin. Förhoppningen är att Autoplant, som projektet heter, ska förbättra skogsföryngringens miljöpåverkan och skogsarbetarnas arbetsmiljö.

   En visionsbild som visar hur Autoplant skulle kunna se ut.
  En visionsbild som visar hur Autoplant skulle kunna se ut. FOTO: Hansson Linn a

  ATL har tidigare beskrivit Autoplant, som en maskin som på sikt skulle kunna bräda exempelvis Plantma-X. Så sent som i helgen berättade vi också om den estländska robottillverkaren Milrem Robotics som planerar att bygga en egen planteringsmaskin tillsammans med universitetet i Tartu.

  Det händer alltså mycket på området just nu. Och då har vi ännu inte nämnt Luleå tekniska universitet, som jobbar på en egen självkörande teknikplattform som väger omkring tio ton, och som skulle kunna användas för olika planteringsändamål. LTU är också en av samarbetsparterna i Autoplant-projektet som nu får 20 miljoner kronor från Vinnova och övriga samarbetspartners, som ska användas till forskningsändamålet.

  Så här ser den plattform ut som Luleå tekniska universitet utvecklar.

  Skogforsk framhåller i ett pressmeddelande att en maskin av Autoplants kaliber på sikt skulle kunna lösa flera samhällsutmaningar och hållbarhetsmål. Dit hör inte minst frågor som rör klimat och miljö, samt utmaningen att hitta arbetskraft.

  Initiativet till Autoplant kommer ursprungligen från SCA Skog. Men Bracke Forest, som tillverkar maskiner för skogsföryngring, kommer också att få en nyckelroll i projektet.

  Fakta: Autoplant

  I Autoplants projektgrupp ingår forskningsutövare som Skogforsk, LTU och KTH; stora skogsägare som SCA, Södra, Sveaskog och Holmen, samt tillverkarna Bracke Forest och Skogstekniska klustret. Forskningsprojektet kommer inledningsvis att pågå i två år och finansieras med ett bidrag från Vinnova på 10 miljoner kronor. Projektparterna skjuter sedan till samma belopp. Om utfallet blir lyckat kan parterna söka bidrag till nästa steg i utvecklingsarbetet där en färdig kommersialiserad produkt är slutmålet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen