Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 mars 2017

  1,8 hektar skog avverkades utan tillstånd

  Enligt Skogsstyrelsen är avverkningen så allvarlig att man har gjort en åtalsanmälan.

   Skogsstyrelsen har gjort en åtalsanmälan om olovlig avverkning. Bilden är en genrebild.
  Skogsstyrelsen har gjort en åtalsanmälan om olovlig avverkning. Bilden är en genrebild. FOTO: Rolf Segerstedt

  Skogen i Sörfjärden i Nordanstigs kommun ägs av kommunen, men arrenderas av ett privat bolag som beställt avverkningen. Bolaget Varpsand AB har tidigare köpt mark av kommunen för att uppföra en campinganläggning och småhusbebyggelse i området. Den angränsande marken, ett strandområde, arrenderar bolaget av kommunen. Det är på den marken avverkningen har skett utan tillstånd av Skogsstyrelsen.

  – I det område som vi var ute och tittade på så finns det ingen detaljplan och då är det skogsvårdslagen som gäller och då ska det avverkningsanmälas innan man gör en avverkan, säger Kenneth Lindström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen till SVT Gävleborg.

  Anser sig ha rätt

  Enligt en av delägarna i bolaget, Richard Brännström, som också är vd i Ljusdals kommunala bostadsbolag och tidigare vd på Nordanstigs bostäder, menar att de haft rätt att utföra avverkningen eftersom arrendet styrs av den kommande detaljplanen trots att den ännu inte vunnit laga kraft. Delägaren menar att man har följt de anvisningar som finns.

  Men Thord Wannberg, chef för samhällsutveckling och kommunikation på Nordanstigs kommun, säger att bolaget inte fått något tillstånd att avverka och att bolaget kan ha misstolkat situationen.

  Skogsstyrelsen har nu gjort en åtalsanmälan till åklagarmyndigheten som tillsammans med polis får utreda om och vem som i så fall har brutit mot lagen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen