Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 oktober 2020

  150 miljoner fattas för Skogsstyrelsen

  Ersättning för fjällnära skog kommer sluka Skogsstyrelsens budget för områdesskydd nästa år.

   Ersättningen för fjällnära skog äter upp Skogsstyrelsens budget.
  Ersättningen för fjällnära skog äter upp Skogsstyrelsens budget. FOTO: Gunnar Andersson

  Nästa år saknar Skogsstyrelsen cirka 150 miljoner kronor för att ersätta markägare i fjällnära skogsområden och utanför fjällnäraregionen pausas allt arbete med områdesskydd. Det uppger Altinget, som tagit del av Skogsstyrelsens interna kommunikation.

  När Skogsstyrelsen skickade in sitt budgetunderlag för nästa år till regeringen var frågan om ersättning för avslag på avverkningstillstånd i fjällnära skog ännu inte avgjord. Skogsstyrelsen skulle återkomma med ett särskilt äskande, men något sådant äskande kom aldrig.

  Mark- och miljööverdomstolens dom i maj innebär att staten måste betala ersättning om avverkningsansökan avslås, och efter det har avverkningsansökningarna rasat in hos Skogsstyrelsen.

  Förbereder hemställan

  Och nu, två veckor efter att nästa års budgetproposition redan överlämnats, håller Skogsstyrelsen på att beräkna hur långt pengarna räcker.

  ”Just nu förbereder vi en så kallad hemställan, en begäran, till regeringen om mer pengar. Den kommer att lämnas in i mitten av oktober”, säger Herman Sundqvist på Skogsstyrelsens intranät, enligt Altinget.

  Herman Sundqvist vill själv inte lämna någon kommentar till Altinget, utan skriver i ett sms att ”vi får återkomma när frågan om hemställan har landat”.

   Herman Sundqvist.
  Herman Sundqvist. FOTO: Skogsstyrelsen

  Fjällnära skog

  I området närmast fjällen måste skogsägare ha tillstånd av Skogsstyrelsen för att avverka.

  Om skogsägaren inte får föryngringsavverka på grund av att det finns höga naturvärden har denne rätt till ersättning från staten motsvarande 125 procent av skogens marknadsvärde, enligt en dom från Mark- och miljööverdomstolen som kom i juni 2020.

  Om Skogsstyrelsen och markägaren inte kommer överens om ersättningen kan markägaren stämma staten i domstol.

  Marknadsvärdet för landets fjällnära skog är knappt 3 miljarder, exklusive statlig mark och frivilliga avsättningar, enligt Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets beräkningar.

  Källa: Skogsstyrelsen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen