Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 december 2019

  130 miljarder i ersättning efter Kalifornien-brand

  El- och gasbolaget som låg bakom fjolårets enorma skogsbrand i Kalifornien närmar sig en uppgörelse om ersättning till de drabbade.

   Skogsbranden Camp Fire ödelade 62 000 hektar i Kalifornien i fjol. 85 människor miste livet och 19 000 byggnader förstördes. Här rasar branden i närheten av Bloomer Hill, Butte.
  Skogsbranden Camp Fire ödelade 62 000 hektar i Kalifornien i fjol. 85 människor miste livet och 19 000 byggnader förstördes. Här rasar branden i närheten av Bloomer Hill, Butte. FOTO: Thomas Hawthorne/USA Today Network/TT

  Inom kort väntas domen om skuldbördan för den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Men medan den processen dragit ut på tiden i över fyra år börjar det amerikanska el- och gasbolaget PG&E redan efter ett år närma sig en uppgörelse med de drabbade efter den stora skogsbranden i Kalifornien i fjol. Det uppger Dagens Industri.

  85 människor miste livet i branden som förstörde 19 000 byggnader och ödelade 62 000 hektar. Enligt Bloomberg ska PG&E betala 13,5 miljarder dollar, motsvarande nästan 130 miljarder kronor, till de som drabbades av branden samt de avlidnas anhöriga, skriver Dagens Industri.

  Eftersatt underhåll

  Det stod tidigt klart att en av PG&Es elledningarna var orsaken till branden, någon som företaget också medgivit. Detta har även bekräftats av en nyligen publicerad undersökning som visar att PG&E gravt åsidosatt underhållet av sina elledningar.

  Branden startades av att en elledning föll till marken sedan fästet gått av. Sedan 2001 hade ingen personal varit uppe i det torn där elledningen var fäst, utan inspektioner hade gjorts från helikopter, i strid mot delstatens krav. Hela den aktuella ellinjen anlades 1921 och har enligt utredningen stora underhållsbehov, som PG&E till stor del ignorerat eller utfört felaktigt. Enligt rapporten är det bristande underhållet inte heller en isolerad företeelse utan del av ett genomgående mönster hos PG&E.

  ”Att låta bli att inspektera och underhålla en 97 år gammal elledning gränsar till kriminell oaktsamhet”, säger Sam Liccardo, borgmästare i San Jose, i en kommentar.

   En räddningsarbetare deltar i röjningsarbetet efter skogsbranden i Paradise, Kalifornien.
  En räddningsarbetare deltar i röjningsarbetet efter skogsbranden i Paradise, Kalifornien. FOTO: Li Ying Xinhua/Eyevine/TT

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen