Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 juni 2019

  "10 000 mångbrukare redan nu"

  Skogselmia, Bratteborg

  Erik Hjärtfors brinner för mångbruk. Nu hoppas han kunna samla likasinnade med hjälp av Smålands regionala skogsprogram.

   Erik Hjärtfors bredvid en modell av de stugor han timrar till en fritidsby på sin fastighet.
  Erik Hjärtfors bredvid en modell av de stugor han timrar till en fritidsby på sin fastighet.

  ”Framtidens skogsägande” är temat för årets Skogselmia. Om man frågar Erik Hjärtfors så innehåller den framtiden mer mångbruk av skogen. Och han lever som han lär: Med sina 30 hektar skog i Åseda, Småland, bedriver han både småskalig träförädling och turismverksamhet.

  Snickeri och turism

  Förutom snickeri för möbler och inredningar bygger han också timmerhus. Senaste projektet är att bygga en fritidshusby på sin fastighet, och på sikt även ett vildmarkshotell.

  – Om jag bara tagit ut virket som timmer och massaved hade jag kanske fått in 50 000 kronor om året. Nu har jag en omsättning på 2 miljoner kronor, säger han.

  Utöver att öka sina egna intäkter innebär det också mer sysselsättning och kapital till landsbygden. Och enligt Erik Hjärtfors finns redan många andra mångbrukare.

  – Ungefär 3 procent av Sveriges 330 000 skogsägare ägnar sig redan år mångbruk, det innebär runt 10 000 personer. Cirka 50 procent har någon typ av träförädling och 50 procent turismverksamhet.

  Samlande organisation

  Nu hoppas Erik Hjärtfors kunna samla dessa i någon typ av gemensam organisation, och han tror att det kan finnas möjligheter till en början inom ramen för det regionala skogsprogram som Småland var först ut med i början på fjolåret.

  – Det vore fantastiskt om det fanns något liknande Eldrimner, det nationella centrumet för mathantverk, men för skogens mångbruk där vi kunde förmedla kunskap och ge stöd och inspiration till mångbrukare runt om i landet, säger han.

  Än är inget klart, men en projektansökan är på gång och Erik Hjärtfors hoppas kunna ge närmare besked under hösten.

  Fotnot: Erik Hjärtfors har tidigare varit ordförande för Småsågarnas Riksförbund och sitter med i styrelsen för nybildade föreningen Skogens Mångbruk.

  Relaterade artiklar

  Till toppen