facebooktwittermail d

Skog: För tidigt dra slutsatser om klimatkonsekvenserna

Miljöminister Karolina Skog (MP) var återhållsam när hon skulle svara på vad Donald Trumps presidentskap betyder för Parisavtalets framtid.

Det definitiva beskedet att den republikanske kandidaten vunnit presidentvalet kom när företagsnätverket Hagainitiativet och Miljöpartiet höll ett seminarium om företagande och klimatpolitik i riksdagen.

Donald Trump har tidigare hävdat att klimatförändringarna är en bluff uppfunnen av Kina för att konkurrera ut amerikanska företag. Den blivande presidenten har också sagt att han tänker skära ned på statligt stöd kopplat till klimatsatsningar.

"Klimatförnekare"

Miljöminister Karolina Skog (MP) fick frågan om Donald Trumps inställning påverkar möjligheterna att gå vidare med det globala klimatavtal som slöts i Paris för snart ett år sedan.

– Om en klimatförnekare tar över ledarskapet i världens största ekonomi har det självklart en väldigt stor påverkan, på ekonomin men också på det politiska landskapet. Men vi ska vara väldigt försiktiga att dra slutsatser av vad som sades i valkampanjen, vi får se vad som blir praktisk politik.

USA har ratificerat Parisavtalet, men kan dra sig ur det.

TRUMP-VINST: Så påverkas spannmålsmarknaderna