facebooktwittermail

Skinn för två miljarder under klubban

Vid de danska minkproducenternas senaste pälsauktion i Köpenhamn hade skinnen en strykande åtgång. Inom loppet av fem dagar sprängde omsättningen för första gången tvåmiljardersvallen.

- Det är en mycket stark marknad vi upplevt i auktionssalen, som varit fylld till bristningsgränsen, säger Torben Nielsen vid Dansk Pelsdyravlerforening i en kommentar.

Kina har legat på hårt, men även mer traditionella marknader, som den ryska, har hållit sig väl framme vid budgivningen, konstaterar föreningen i ett pressmeddelande.

Nöjda - och bittra


Minskinnen har gått under klubban till ett snittpris på 379 danska kronor, vilket är en ökning med fyra procent sedan februari månads auktion.

- Vi är naturligtvis väldigt glada över marknadsutvecklingen men är samtidigt något frustrerade över att vi inte kan utnyttja de goda tiderna till att öka produktionen i Danmark, säger Torben Nielsen.

Enligt uppfödarföreningen sätter myndigheternas byråkrati, hårda miljölagar och långa handläggningstider effektivt stopp för fortsatt tillväxt i branschen.

I gengäld koncentrerar sig uppfödarna på att utveckla skinnens kvalitet, för att på så sätt stärka sin konkurresnkraft och höja intäkterna. ATL.nu