facebooktwittermail d

Skickliga tjuvar väljer kräset

Skåne fortsätter att vara hårt drabbat av stölder av växtskyddsmedel.

FOTO: PER ÖSTERMAN

Godset Trolle Ljungby i nordöstra Skåne blev bestulet på växtskyddsmedel för en miljon kronor i mitten av augusti. Tjuvarna var selektiva och stal enbart medel för stråsäd och potatis trots att andra varor kunde ha tagits.

– Det är ungefär en skåpbil som har fyllts, de här medlen är så koncentrerade att literpriset blir mycket högt, säger Carl Fredrik Wachtmeister som äger godset.

Skåne utsatt på nytt

Inga brytmärken var synliga på dörrarna.

Skåne var förra året utsatt för flera serier av stölder av växtskyddsmedel. Därför hade godset installerat övervakningssystem vars bilder nu analyseras, skriver Trelleborgs Allehanda.

LÄS MER: Växtskyddsmedel stals i nattlig räd

Veckan därefter inträffade fler stölder i trakterna av Trelleborgs kommun. På två dagar länsades fyra gårdar, varav ett par i Klagstorp. I det ena fallet har tjuvarna sågat av en regel av metall och brutit upp låset. Värdet på det stulna var 40 000 respektive 80 000 kronor.

Fokuserar på mindre gårdar

I våras pågick en liknande stöldraid på Söderslätt. Värdet på det stulna uppgick då vid flera tillfällen till hundratusentals kronor per gård. Nu verkar tjuvarna fokusera mer på mindre gårdar.

VIDEO: Tjuvarnas nya byten på gårdarna

ATL besökte området i höstas då lokalföreningen lagt upp en ny strategi där alla växtskyddsmedel och visst utsäde förvarades i säkra lokaler på föreningen och hämtades ut av lantbrukarna just när medlet skulle användas.

Slutsatsen då var att det bör vara utländska ligor eftersom kontrollen av betodlingen är stor. Nordic Sugar levererar ut både utsäde och växtskyddsmedel till kontraktsodlingen vilket gör att det inte bör finnas någon avsättning av det stulna i Sverige.

LÄS MER: Sex motorsågsstölder samma natt