facebooktwittermail d

Skarpt läge när hälften av Sveriges reaktorer är stängda

Sveriges statsminister uppmanar alla elkunder att spara el för att minska risken för bortkopplingar från nätet när nästan hälften av landets kärnkraftreaktorer står stilla under kallt vinterväder i helgen.

Inkommande 130 kilovolt (kV) ledningar i motljus.
Tiotusenmegawatts-frågan är om en regering som förespråkar friskolor och privata kliniker ska förstatliga delar av vår elförsörjning eller på rekordtid försöka fixa till en allt sämre fungerade elmarknad. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

I kväll klockan 21.00 stänger Sveriges största kärnkraftreaktor i Oskarshamn ner i nio dagar för att reparera en generator och sju timmar senare går den andra kvarvarande reaktorn i Ringhals ner på halvfart för inspektion. 

Det innebär att 2,5 av landet sex reaktorer är stängda och att en riktigt knivig situation uppstår i södra Sverige. Därför flaggar både regeringen och lokala elnätbolag för en ökad risk att elkunder tvingas bort från nätet i syfte att förhindra strömavbrott. 

Under morgonens presskonferens uppmanande Sveriges statsminister Ulf Kristersson därför elkunder att spara på el för att minska risken för bortkoppling. Svenska Kraftnät, som ansvarar för driften i hela Sverige, är något lugnare i sin bedömning och anser att den förlorade kraften kan ersättas med import och nerdragen konsumtion.