facebooktwittermail d

Skånsk veterinär varnas

En veterinär i västra Skåne har varnats av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Veterinärens behandling var felaktig och orsakade hästen stort lidande, skriver nämnden.

Hästägaren sökte vård för sin häst som visade tydliga tecken på svaghet i vänster bakdel. Veterinären undersökte hästen och fattade beslutet att injicera den med ett preparat som inte är godkänt. En behandling med så kallad underhudsblister/muskelblister som sprutas in.

Medlet sattes in längs hela ryggraden och i hela vänstra bakdelen. Hästen injicerades 15 gånger på vardera sida och enligt anmälaren byttes kanylen bara tre gånger.

En kort tid efter behandlingen kunde hästen knappt röra sig. Den drabbades senare av feber efter att ha fått en stor böld på ena låret. Hästen fick senare tas in för akut vård, den fick penicillin och opererades sammanlagt fyra gånger.

Ansvarsnämnden skriver i sitt utlåtande att veterinären valt en ovetenskaplig behandling och att veterinären även brustit i uppföljningen av behandlingen av hästen.

RELATERAT: Veterinär i blåsväder - anklagas för falska intyg