facebooktwittermail

Ovälkomna besökare förstör hans fält

Thomas Karlsson på Matiro gård i Köping har vid ett flertal tillfällen utsatts för skadegörelse på sin mark.

– Det är som en lekstuga, det känns respektlöst, säger han.

Thomas Karlsson på Matiro gård i Köping har vid ett flertal tillfälle råkat ut för skadegörelse på sin mark.
Thomas Karlsson på Matiro gård i Köping har vid ett flertal tillfälle råkat ut för skadegörelse på sin mark. FOTO: PRIVAT

Vid Mälarens slut bedriver Thomas Karlsson växtodling på 340 hektar med vete som den dominerande grödan. Men under vintern och våren har delar av fälten både hos honom och hans grannar blivit utsatta för skadegörelse.

– Jag antar att det är ungdomar som antagligen har tråkigt nu när skolorna varit stängda på grund av pandemin, säger han till ATL.

Det började redan vintras då ett gäng ungdomar var ute och sladdade i snön.

– Då hade jag tur och fick en bild på viltkameran där registreringsskylten syntes och kunde kontakta deras föräldrar.

Thomas Karlsson på Matiro gård i Köping.
Thomas Karlsson på Matiro gård i Köping. FOTO: ANDERS FÄLLMAN

Halvt hektar kördes upp

I slutet av mars var det dags igen. Då hade någon eller några sladdat upp ett tiotal cirklar i höstvetet under natten eller morgonen.

– Det var ungefär ett halvt hektar som hade körts upp. Kostnadsmässigt rör det sig inte om mycket men skulle det upprepas nu handlar det om betydligt större pengar, säger Thomas Karlsson och fortsätter:

– Det är respektlösheten som stör mig, jag åker inte runt i någon annans trädgård och sladdar? Detta är trots allt mitt arbete och inkomst.

Vad är lösningen?

– Det handlar nog om att upplysa folk om att det här inte är allemansrätt – att man inte bara kan gå ut i en bondes fält. Speciellt inte med motorfordon.

Många skräpar ner

Thomas Karlsson hade bekymmer redan förra sommaren då han, likt flera andra som ATL tidigare rapporterat om, hade ovälkomna besökare i fälten som ville ta selfies när rapsen börjat blomma.

– Det lär väl hända även denna sommar. Jag förstår att det är fint när det blommar men det vore bättre om man frågade om lov först.

Men det är inte fotograferingen som stör mest.

– Det värsta är nedskräpningen. Det är så tråkigt att gå och plocka upp sopor efter andra.

LÄS MER: Selfie-våg i raps hejdas med stoppskyltar