facebooktwittermail

Ska skogen bli ett museum?

I dag stavas alternativen till träråvara olja, kol och betong, skriver Simon Fredriksson.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ANNE DILLNER/SCANDINAV

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

SVT:s politikprogram Agenda handlade för en tid sedan om skogsbruk (28/3). Inslaget lämnade mig ­– som anser mig engagerad i miljöfrågor – konfunderad och frustrerad.

SVT:s reportage innan debatten verkade göra sitt bästa för att ge sken av att det pågår någon slags skövling av svenska skogar. Inställningen var närmast att i de svenska skogarna kommer bolagen med stora maskiner och härjar.

Naturskyddsföreningens företrädare, som deltog i programmet, hymlade inte med att hon ansåg att ”frihet under ansvar inte räckt till”. Att förbjuda skogsägaren att använda sig av produktiva och lönsamma bruksformer verkar vara den enda lösningen från den horisonten.

För balansens skull var det däremot bra att Södras ordförande Lena Ek deltog. Hon stod upp för det privata skogsägandet och pedagogiskt förklarade hur mycket ansvar enskilda skogsägare faktiskt tar i dag. Det är ett perspektiv som miljörörelsen bör ta till sig.

Jag förstår verkligen inte hur skogsbrukets motståndare kan tänka så smalt. Var finns de stora perspektiven?

Vill man vara utan träråvara för byggnation, bioenergi och för att ersätta fossila produkter så får man gärna peka på alternativen. För i dag stavas alternativen till träråvara olja, kol och betong.

Men det enda intressanta för miljörörelsen kanske är att bevara skogarna som något slags friluftsmuseum, snarare än att klara klimatomställning.

Simon Fredriksson,

nästa generations skogsägare

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.


SkogSkogsbruk