facebooktwittermail d

Sjunkande trend för naturbruk

Antalet 16-åringar som vill utbilda sig inom naturbruk är på vissa håll bara hälften mot i fjol.

I onsdags möttes företrädare för naturbruksgymnasierna i Skåne. Lars-Åke Ljungdahl, rektor för skolan i Osby, var en av deltagarna. Ännu finns inga säkra siffror, men det kan vara så illa att skolorna bara har hälften så många sökande jämfört med för ett år sedan.

- Det är naturbruksprogrammet i sin helhet som har råkat illa ut. Det gäller oss alla, antalet sökande är lägre än i fjol, säger han.

Därmed bryts de senaste årens uppåtgående trend av allt fler sökande.

Samma på fler håll


Lisbeth Åhlund, rektor för Öknaskolan i Sörmland, ser en liknande utveckling som i Skåne:
- Vi ligger på 55 nu och den 1 april förra året hade vi 85 förstahandssökande. Det kommer några till i år, men jag tror inte att det blir lika många som förra året.

Både Lars-Åke Ljungdahl och Lisbeth Åhlund sitter i styrelsen för Naturbruksskolornas Förening. Båda två är övertygade om att dålig information från studie- och yrkesvägledare i grundskolan ligger bakom sökandetappet.

Eleverna får helt enkelt inte veta att naturbruksprogrammet leder till högskolebehörighet om de frivilligt väljer till svenska och engelska.

Vill vara säkra


Informationsmissen i grundskolan skapar osäkerhet bland niondeklassarna och har lett till att de hellre väljer andra ­utbildningar.

- Informationen har varit så luddig och dålig att folk tar det säkra före det osäkra och söker en utbildning som ger grundläggande högskolebehörighet. Tyvärr vågar folk inte läsa yrkesprogrammet längre, i stället har vi en massa elever som kommer att läsa samhällsprogrammet till exempel, säger Lisbeth Åhlund.

Har fortfarande chans


I Skåne kan niondeklassarna välja om fram till den 15 maj. Lars-Åke Ljungdahl hoppas att tiden fram till dess ska resultera i fler sökande.
- Inför omvalet måste vi informera om vad som är korrekt, säger han och fortsätter:
- Nu måste vi i styrelsen för Naturbruksskolornas Förening se det här som ett nationellt problem. Vi behöver nå varenda 16-åring i Sverige. Jan Olsson