facebooktwittermail d

Sjuk jägare avslöjade harpest

En hare som sköts i Uppsalatrakten har visat sig vara smittad med harpest. Sjukdomen kan hos människor orsaka bland annat feber, huvudvärk och illamående.

Statens veterinärmedicinska anstalt är nu angelägen om att undersöka fler döda harar från framför allt Uppsala län, men även övriga delar av landet.

Haren kom in till SVA efter att mannen som skjutit och hanterat den insjuknat i harpest. Efter analys kunde SVA fastställa att haren var smittkällan.

Kan orsaka lunginflammation


Harpest, tularemi, orsakas av bakterien francisella tularensis och kan smitta mellan djur och människa. Den har genom åren påvisats hos skogs- och fältharar, enstaka smågnagare och ekorrar från norra och mellersta Sverige.

Den som hanterar döda harar ska vara försiktig och skydda sig med handskar eller plastpåse. Efteråt ska händerna tvättas noggrant, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Vid misstanke om harpest ska läkare kontaktas. Exempel på symptom är hög feber, huvudvärk och illamående. Personer som smittats via luftvägarna kan drabbas av lunginflammation.
ATL.nu