facebooktwittermail

Sju gigantiska farmer världen över

Tänk dig en sammanlagd jordbruksareal på över 1 miljon hektar eller en farm som är större än hela Israel. Det är verklighet på några av världens största gårdar som brittiska Farmers Weekly har listat.

Gigantiska farmen Anna Creek station i Australien är ute till försäljning men än så länge har ingen lämplig köpare hittats.

Anna Creek tillhör mäktiga familjen Kidman, omfattar 2,6 procent av Australiens totala jordbruksmark och är större än hela Israel. Den totala besättningen består av cirka 185 000 nötkreatur och produktionen av nötkött uppgår till cirka 15 000 ton nötkött per år.

Brittiska Farmers Weekly har listat sex andra gigantiska gårdar runt om i världen. Hur många har du koll på?

 

El Tejar, Sydamerika

Företaget sågs ett tag som världens största inom lantbruk med 1,1 miljoner hektar i Brasilien, Argentina och Uruguay. Nu har man sålt av en hel del och koncentrerat verksamheten till Brasilien men är fortfarande en gigant inom lantbruket.

 

Mudanjiang, Kina

Ryssland bojkottar Europas mjölk och då ser Kina sin chans att slå sig in på den ryska marknaden. Mudanjiang är fortfarande under uppbyggnad och inget vet egentligen hur stort det är och kommer att bli. Men när kineserna slår på stort brukar det bli - stort. 100 000 kor ska finnas på farmen är målet.

 

John Malone, USA

Filantropen, mediamogulen och storbonden John Malone ska så klart finnas med på listan. Forbes värderar Malones förmögenhet till 6,6 miljarder dollar och hans totala jordbruksareal uppgår till strax under 1 miljon hektar, det mesta beläget i Maine och New Hampshire.

 

Prodimex, Ryssland

Storföretaget producerar 20 procent av allt socker som används i Ryssland och sockerbetorna sprids ut över stora delar av de 570 000 hektar som Prodimex kontrollerar. Men insynen i det ryska bolaget är inte så bra och därför är det svårt att säga exakt hur stort det egentligen är.

 

Ivolga, Ryssland och Kazakstan

2011 ville ägarna till Ivolga sälja på grund av sjunkande spannmålspriser efter finanskrisen. Då var den totala arealen 1,5 miljoner hektar men det är oklart hur stort det är i dag.

 

Al Safi Dairy, Saudiarabien

Prins Mohammed Bin Abdullah Al Faisal grundade 1979 Al Safi Dairy som under 1990-talet var världens största mjölkgård. Det är den knappast längre men med 37 000 kor, 1 300 arbetare och 700 000 liter producerad mjölk per dag tillhör den definitivt kategorin jättefarm.