facebooktwittermail

Kopplar allt – utan att du lämnar hytten

Falkenberg

Uppåt 600 lass med skördat foder körs varje år in till Salltorps lantbruk i Halland. Arbetet med att koppla drag, hydraulik, bromsar och el vid varje omkoppling var slitsamt. Lösningen på problemet hittade man i Danmark.

Närbild på drag på traktor.
För att se den här videon behöver du vara prenumerant.
Logga in eller prova för en krona!

Salltorps lantbruk utanför Falkenberg i Halland har 250 mjölkkor. Man odlar vall och majs till djuren. Skörden hanteras med en hack, en traktor och två vagnar. En av vagnarna går bakom hacken samtidigt som den andra rullar bakom traktorn och töms på gården. Växlingen sker i fält. Och det blir många växlingar, för det handlar om 500-600 lass per odlingssäsong.

– Vi ville ha ett säkert drag så vi inte tappar vagnarna och ett drag som är arbetsmiljömässigt bra och inte sliter på kroppen för mycket, säger Sven Karlsson på Salltorps gård.

Nu kör man fjärde säsongen med snabbkopplingen från danska Siwi. Förutom själva draget kopplas även el till belysning, bromsar och hydraulik utan att föraren behöver lämna hytten. Det finns även varianter av draget som kopplar kraftuttag och isobus om man har de behoven. Att koppla av eller på tar inte mera än några sekunder.