facebooktwittermail

Singapore godkänner labbkött

Kycklingkött som odlats i laboratorium kommer för första gången att få säljas. Singapore ger grönt ljus till labbköttet, som det första landet i världen.

Odlad kyckling kan serveras i Singapore. På bilden traditionell kyckling. Arkivbild.
Odlad kyckling kan serveras i Singapore. På bilden traditionell kyckling. Arkivbild. FOTO: LEIF R JANSSON / TT

Köttliknande produkter baserade på växter har funnits ute på marknaden ett bra tag, men det här är första gången som så kallat rent eller odlat kött godkänts.

Det amerikanska företaget Eat Just uppger att dess kött, som skapats av muskelceller från djur och sedan får växa till i bioreaktorer, numera får säljas i stadsstaten.

Enligt Eat Just är det ”ett genombrott för den globala livsmedelsindustrin” när man söker mindre miljöskadliga sätt att producera kött.

Enligt bolaget kommer köttet att säljas som nuggets och priset ska hamna i nivå med finare kycklingkött.

Globalt håller flera tiotals företag så att ta fram labbodlat fisk-, nöt- och kycklingkött, med förhoppning att knipa marknadsandelar i en ny nisch som enligt banken Barclays kan komma att vara värd närmare motsvarande 1 200 miljarder kronor 2029.

LÄS OCKSÅ: Rapport: Mindre än hälften av köttet från djur 2040