facebooktwittermail d

Setra satsar 300 miljoner i Hasselfors

Setra förbättrar resultatet och gör storinvestering i Hasselfors i Närke.

Trävarukonjunkturen är bra just nu.
Trävarukonjunkturen är bra just nu. FOTO: BIRGITTA SENNERDAL

Sågverkskoncernen Setra investerar 300 miljoner kronor i ett nytt justerverk med integrerad hyvel i Hasselfors sågverk i Örebro län. Satsningen väntas ge stora effektivitetsförbättringar och "är i linje med Setras strategi att öka andelen förädlade produkter för en växande efterfrågan på den globala konstruktionsmarknaden", enligt ett pressmeddelande från Setra.

Setra har medvind av konjunkturen och förbättrar sitt resultat för tredje kvartalet. Nettoomsättningen för tredje kvartalet var 945 miljoner kronor (855), rörelseresultatet var 17 miljoner kronor (10) och rörelsemarginalen var 1,8 procent (1,2).

För årets nio första månader var nettoomsättningen 3 miljarder kronor (3), rörelseresultatet 107 miljoner kronor (86) och rörelsemarginalen 3,5 procent (2,8).

Positiv utveckling

"Till följd av goda marknadsförhållanden har vi kunnat öka såväl försäljningspriser som försäljnings- och produktionsvolymer för jämförbara enheter. Framöver ser vi en fortsatt god efterfrågan hos våra kunder och en positiv utveckling av trävarumarknaden både i Sverige och internationellt", skriver Hannele Arvonen som är koncernchef för Setra i pressmeddelandet.

Men störningar på fraktmarknaden tynger resultatet för Setra. Det har handlat om containerbrist från svenska hamnar till Asien, som förvärrats av konflikter i Göteborgs hamn. Under det tredje kvartalet har dock situationen förbättrats.

De importbegränsningar som infördes i våras i Algeriet, som är en viktig exportmarknad för Setra, har nu hävts. Leveranserna har återupptagits i viss omfattning från och med oktober.

LÄS MER: Mindre kaos kring containrar

LÄS MER: Hamnkonflikten i Göteborg