facebooktwittermail

Servicesatsning ska ge foderjätte större vinst

För att höja lönsamheten satsar Svenska Foder på service. Bland annat ska dotterbolaget Svenska Tele bli mobiloperatör och butikskonceptet Djur & Natur fortsätta rullas ut.

Svenska Foder omsatte 3,4 miljarder kronor under 2010 och gjorde ett resultat på 76 miljoner kronor före skatt. Det ger en marginal på modesta 2 procent.

Marginalen inte stor


Enligt Carsten Klausen, vd på Svenska Foder, är det dock tufft att öka lönsamheten i Svenska Foders traditionella verksamheter Foder, Växtodling och Spannmål.

- Vi verkar i en ettöringsbransch. Det vill säga på 100 kilo spannmål gör vi bara några öre i vinst. Det gäller hela branschen och är den marginal vi kan räkna med, säger Carsten Klausen.

Det är i stället det fjärde segmentet, service, som ska generera lönsamhet i framtiden. Service omsatte 400 miljoner kronor 2010 med en vinstmarginal på 10 procent.

Det uppsatta tillväxtmålet för området service ligger på 25 procent årligen. Det överträffades med råge 2010 då segmentet växte med 35 procent.

Främsta skälet var ökad försäljning på energiområdet men också hos återförsäljare, franchisetagare och egna butiker. Ett fokusområde är dotter­bolaget Svenska Tele.

Teknik blir viktigare


- Gps och dataprogram blir ett allt viktigare inslag i till exempel växtodlingen. Redan i dag säljer vi mobillösningar och bredband genom Svenska Tele och vi har ambitionen att utöka verksamheten. Vi planerar till exempel att själva bli teleoperatörer under våren, säger Carsten Klausen.

Djur & Natur, med i dag nio butiker för foder till häst, hund, katt och fågel ska också fortsätta att utvecklas. Carsten Klausen räknar med 2-3 nya butiker i år.

- Det finns stora synergi­vinster att göra med övrig foderförsäljning. Hund- och kattägarna är med och sänker kostnaderna för bönderna. Vi ska vara riktigt bra på lantbruk men måste ha fler ben att stå på. Det ökar lönsamheten och gör Svenska Foder mindre sårbart om konjunkturen viker, säger Carsten Klausen.

Mikael Gianuzzi