På väg till jobbet inne i Växjö passade Ann-Charlotte Nyblom, som har en liten gård med lantraser och krusbär, på att reda ut problemen med sin Sam-ansökan på internet på länsstyrelsen.
Kört fast
- Jag hade kört fast och tyckte att det var svårt att veta hur jag skulle rätta till de fel som systemet varnade för. Men gör man inte fel från början tycker jag att systemet är hyfsat enkelt, säger hon, som är mycket van att jobba med datorer.
I länen Kronoberg, Uppsala och Norrbotten har Jordbruksverket inte skickat ut några blanketter i år. Meningen är att lantbrukarna ska söka via internet i stället.
I hela landet
Nästa år är tanken att systemet ska införas i hela landet.
Den som inte vill använda datorn kan höra av sig till länsstyrelsen och få blanketten som tidigare, men de flesta tycks välja internet.
- Än så länge pekar det på att det är betydligt många
fler som använder internet i pilotlänen, säger Rikard Bunnvik, på Jordbruksverket, som fått några negativa reaktioner.
- Fem, sex stycken kanske, men när vi möter lantbrukarna är det generellt sätt fler som frågar varför vi inte gjort det här i den här skalan tidigare än de som inte tycker om det.
Är det lagligt att inte skicka ut blanketterna?
- Vi tycker att vi lever upp till de krav som ställs på oss från både svensk och EU-rättslig nivå.
Erbjuder hjälp
För att underlätta övergången till internet ställer länsstyrelserna upp med datorer och hjälper den som vill lära sig ansöka på internet.
Rolf Persson, 70, vallbonde från Lammhult, hade ingen datorvana, innan han satte sig ned vid en av skärmarna hos länsstyrelsen för att fylla i ansökan. Efter 45 minuter var han klar med sina 28 block.
- Det kom en grann flicka, hon var duktig säger han.
- För mig hade det varit lättare med penna och papper. Men hon visade mig hur jag skulle göra, själv hade jag inte rett ut det.
Vad tycker du om att man ska söka via internet i stället för på papper?
- Det är det som kommer i framtiden, så det är inget konstigt med det, säger Rolf Persson.Torbjörn Esping