facebooktwittermail d

Jord i ensilaget kan leda till döden för får

På grund av torkan är det många som letar efter olika former av ersättning för uteblivet gräs som foder till sina djur. Men det gäller att se upp - för fåren kan jord i ensilaget leda till hjärnhinneinflammation och döden.

Får är väldigt känsliga för att få i sig jord, vilket kan leda till hjärnhinneinflammation för dem. Det ska man tänka på när man skördar både spannmål och gräs.
Får är väldigt känsliga för att få i sig jord, vilket kan leda till hjärnhinneinflammation för dem. Det ska man tänka på när man skördar både spannmål och gräs. FOTO: PRIVAT

Just nu nödskördas mycket spannmål till ensilage, som ersättning för uteblivet gräs. Men det kan medföra livsfara för får, enligt Einar de Wit, fårägare till cirka 350 tackor i Falköping och redaktör för tidningen Fårskötsel.

– Fåren är extremt känsliga för om det kommer med jord i ensilaget och kan få sjukdomen listerios av listeriabakterian av det. Det innebär en inflammation i hjärnan och leder nästan alltid till döden hos får. Får är mycket känsligare för detta med jord i fodret än nötkreatur, säger Einar de Wit till ATL.

Han säger att spannmålen inte täcker jorden på samma sätt som en etablerad vallgröda, och att det därför finns mycket naken jord. När jorden är väldigt torr så följer en hel del jord med i maskinernas däck och förorenar materialet, detta gäller framför allt på vändtegarna, menar han. Einar de Wit säger att det är viktigt att sprida information om detta eftersom vi har en extrem situation på grund av torkan just nu och eftersom det finns en del fårägare som inte har så mycket erfarenhet ännu.

– En annan sak som är viktig att tänka på är att det även kan finnas en fara med att skörda gräsmarker som inte har skördats på flera år, vilket görs en hel del nu. Även där kan det finnas jordhögar från exempelvis mullvadar och sorkar som riskerar att komma med i djurens foder, tillägger han.

Giftiga blommor i kantzonerna

Gudrun Haglund-Eriksson är ordförande för Svenska fåravelsförbundet och håller med om att det är ett problem.

– Men det är inget nytt problem, utan risken finns vid all skörd. Risken kommer alltid att finnas så länge vi har vildsvin som bökar upp jorden.

Men hon håller med om att man ska vara vaksam när man skördar trädor, eftersom ingen har harvat igen de områdena, vilket innebär att risken för jordhögar är större.

– Det kan också växa giftiga blommor i kantzonerna av trädor, till exempel sprängört, och det kan också komma med i ensilaget. Det måste man vara vaksam på, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

Hon menar att vi ska vara observanta, men att det allra viktigaste nu är att skörda allt som går att skörda så att fodret kommer att räcka.

– Det är också väldigt viktigt att känna på djuren och hålla koll på hur mycket hull de har.

Kor får sporer i mjöken

Daniel Emitslöf vid Svenska Dexterföreningen bekräftar att jord i ensilaget inte är lika farligt för nötkreatur som för får.

– Korna kan få sporer i mjölken av det, så det är inte bra för mjölkkor. Men det är inte farligt för kor, säger han till ATL.

Einar de Wits tips till alla som måste skörda spannmål som ensilage:

Undvik så långt som möjligt att köra över gräset med hjulen. Skörda vändtegarna först så undviker ni att korsa grässträngarna.

Undvik strängläggare. Lägg strängar direkt med slåtterkrossen och rör gräset så lite som möjligt.

Har ni både får och nötkreatur, ge spannmålsensilaget till korna.

LÄS OCKSÅ: Lantbruket kämpar mot torkkatastrofen

LÄS OCKSÅ: Franska strån löste foderbristen