facebooktwittermail

”Utred statlig avbytartjänst”

Ett subventionerat avbytarsystem skulle ge djurhållare ett andningshål som gör att det inte går överstyr, skriver Staffan Eklöf (SD)

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Reportage om dåligt djurskydd upprör. Det handlar dock om mindre än 1 procent av djurhållarna. Det är för mycket men lösningen handlar främst om att förstå och förebygga. Ofta ligger det personliga tragedier bakom, såsom en skilsmässa eller sjukdom.

En orsak till att tragedierna leder till vanskötsel är att det saknas marginaler i tid och pengar, särskilt för mindre mjölkgårdar. Man hamnar snabbt i en negativ spiral.

Det behövs en avlastning som kan ropas in snabbt och inte vara dyr.

Vi vill utreda om staten ska tillhandahålla en subventionerad avbytartjänst till djurhållare i vissa situationer, såsom vid personliga problem. Den skulle ge ett andningshål som gör att det inte går överstyr.

Ett subventionerat avbytarsystem kan även ge alla en minsta möjlighet att ta ledigt för återhämtning och vidareutbildning. Det skulle göra yrket mer socialt hållbart, underlätta framtidstron, teknikspridningen och rekryteringen av unga.

Finland som har ett bättre socialt skyddsnät har också fler kvinnliga jordbrukare.

Vi vill bjuda in regeringen till samarbete om att ta de första stegen i den här riktningen. Det skulle främja både djurskyddet och den svenska livsmedelsproduktionens varumärke.

Regeringen kan ansluta sig till SDs motioner, som kommer att avgöras i vår, om utredning och ett pilotprojekt. Pengar till pilotprojektet kan ministern verka för i nästa ändringsbudget.

Staffan Eklöf (SD)

ledamot, riksdagens miljö- och jordbruksutskott