facebooktwittermail d

Scaniachefen: I framtiden kanske vi inte säljer fordon alls

"I framtiden kanske vi inte säljer fordon alls". Det säger Scanias försäljningschef Christian Levin.

FOTO: PER HANSSON

Få lär kunna tänka sig en framtid där Scanias emblem inte pryder en buss eller en lastbil. Men kanske är det just i den riktningen som fordonstillverkaren kommer att gå.

Scanias försäljnings- och marknadschef, Christian Levin, utesluter inte att företaget kommer få en annan inriktning.

– I framtiden kanske vi inte säljer fordon alls. Vi kanske säljer passagerarkapacitet, vem vet? Jag förutsätter att behovet av transporter fortsätter att öka. Alla städer kommer att vara fossilfria, tysta och personbilarna försvinner. Transportsystemen kommer att vara 100 procent optimerade utan slöseri, sa han nyligen i ett stort reportage i LT i Södertälje.

I framtiden kanske vi inte säljer fordon alls, säger Scanias försäljnings- och marknadschef, Christian Levin. I stället ska företaget verka inom ett ekosystem som man kallar logistik och transport.
I framtiden kanske vi inte säljer fordon alls, säger Scanias försäljnings- och marknadschef, Christian Levin. I stället ska företaget verka inom ett ekosystem som man kallar logistik och transport. FOTO: GUSTAV LINDH

Därmed ansluter han sig till andra företagstoppar som har kommit med lika djärva uttalanden. I den globala värld vi lever i kan ingenting tas för givet, men i det korta perspektivet finns ingen anledning att känna oro för att företaget kommer att skifta fokus. I sitt samtal med LT delar Christian Levin även med sig om hur företaget ser på framtiden för dieselmotorn, samt alternativa drivlinor som vätgas och batteridrift.

Enligt Christian Levin befinner vi oss just nu i en brytpunkt:

– Det är tydligt att vi håller på att gå från att vara ett litet någorlunda globalt företag till att bli ett riktigt stort globalt företag. När vi gick in i det här året var vi inte så positiva med tanke på hur läget i världen såg ut. Men vi har samtidigt gjort den största produktomställningen i det här företagets historia, den nya lastbilen. Det är en fantastisk ansträngning för hela vårt industriella system, säger Christian Levin.

Kört för dieselmotorn

När han tittar in i spåkulan ser han dock ingen framtid för dieselmotorn i det långa loppet.

– Vi har varit framgångsrika under 125 år, men affärsmodellen har byggt på att tillverka dieselfordon och diesel är inte framtiden, det är ett problem. Vi erkänner det och inser att det måste få konsekvenser för oss. Vi har sagt så här; vi är inte längre en tillverkare av tunga fordon. Vi verkar inom ett ekosystem som vi kallar logistik och transport. Vi ska inte bara vara duktiga på hållbarhet, vi ska leda utvecklingen mot hållbara transportsystem.

På temat hållbara transporer har Scania också tagit betydande steg framåt. Företaget erbjuder numera ett varierat produktprogram med hybrider och fordon som drivs på biobränslen. Men under förra året lanserade företaget även en buss som drivs på batterier, och tillsammans med norska transportföretaget Asko utvecklar Scania lastbilar som drivs på vätgas.

Digitala lösningar

Inom ramen för uttalandet att Scania inte längre ska vara en tillverkare av tunga fordon, nämner Christian Levin också att företaget tittar på digitala lösningar i samarbete med branschen som ska leda till ett ökat kapacitetsutnyttjande. Tanken är att det Scaniaägda företaget Lots ska hjälpa kunderna att optimera sina logistikkedjor genom att synliggöra resursslöseriet.

LÄS ÄVEN: Lastbil med vätgasdrift från Scania