facebooktwittermail d

Scania har kört om värsta konkurrenten

Volvos topplacering på listan över nyregistrerade lastbilar blev tillfällig – nu är Scania tillbaka igen. Dessutom är en ny maskinjätte född – här är veckans entreprenadnyheter i korthet.

Scanialastbilar på rad.
Scania leder lastbilstoppen igen. FOTO: SCANIA

Scania tillbaka på toppen…

Scania lånade bara ut förstaplatsen på lastbilstoppen till Volvo i en månad, visar nya siffror från Bil Sweden. När nyregistreringarna i augusti nu är summerade står det klart att Scania fått ut 173 tunga lastbilar jämfört med Volvos 141. Det står också klart att det råder fortsatt högtryck på lastbilsmarknaden. Totalt registrerades det in 370 stycken, knappt 14 procent fler än samma månad i fjol. Hittills har det under 2021 registrerats in 3 555 tunga lastbilar, även det en ökning med omkring 14 procent jämfört med samma period 2020.   

Montering av lastbilar.
Brist på mickrochip har tvingat Scania att införa ett produktionsstopp på en vecka. FOTO: SCANIA

…men tvingas till produktionsstopp

Brist på mikrochip till ett flertal komponenter tvingade Scania till ett en vecka långt produktionsstopp i anläggningarna i Södertälje, Luleå och Oskarshamn. Ledningen räknar med att den globala bristen på halvledare ska vara minst året ut.

Brist på komponenter har också drabbat tillverkare av skogsmaskiner. Men inte så mycket att det orsakat stopp i produktionen. Läs mer här

Grävmaskin med vätgastankar.
Två belgiska företag säljer nu en vätgasdriven grävmaskin som är baserad på Hitachis ZX350LC-7. FOTO: CMB.TECH

Ny vätgasgrävare

Två belgiska företag, CMBTECH och Luyckx, har tagit fram en vätgasdriven grävare med en Hitachi ZX350LC-7 som bas. Företaget har inte valt bränslecellsspåret utan den går även att köra med vanlig diesel om det inte finns möjlighet att tanka vätgas. Lösningen innebär att utsläppen av växthusgaser reduceras till hälften enligt tillverkaren. Samtidigt har CMBTECH presenterat en mobil tankstation som kan leverera upp till 600 kilo vätgas.

Hyundaigrävmaskin
En ny maskinjätte är född. Hyundai och Doosan blir tillsammans en av världens fem största tillverkare av entreprenadmaskiner. FOTO: HYUNDAI

Nu är det klart – Hyundai får köpa Doosan 

Hyundai Heavy Industries köp av Doosan Infracore har godkänts av konkurrensmyndigheten i Sydkorea. Det innebär att de två maskinjättarna kommer att slås samman och tillsammans bli en av världens fem största tillverkare av entreprenadmaskiner. Hyundai har köpt 34,4 procent av aktierna i Doosan för 760 miljoner dollar.

-----

Vill du ha samtliga ATL:s teknik- och maskinnyheter direkt i din mejl? Gå bara in på atl.nu/nyhetsbrev och välj teknikbrevet. Då får du samtliga teknik- och maskinnyheter klockan 20.00 varje söndag.